Arhitektura u kontekstu III Vidljivo/nevidljivo

20.12.2017., 19:00

Ciklus Arhitektura u kontekstu 3

Vidljivo/nevidljivo – Dejan Todorović

Sa Dejanom Todorovićem o nevidljivoj arhitekturi MSU, kratkim rokovima, tremi, profesuri, arhitektonskoj praksi u Španiji i Srbiji, Bijenalu u Veneciji…

Moderatorka -Snežana Ristić

Početkom devedesetih godina prošlog veka diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Odmah po diplomiranju započinje saradnju sa nekoliko arhitektonskih biroa u Španiji, a onda se seli za Madrid, na 15 godina. Predavao je projektovanje na Politiehničkom fakultetu u Madridu, osnovao arhitektonski biro, realizovao veliki broj stambenih, javnih objekata i porodičnih kuća. Vraća se u Beograd, te nastavlja praksu i ovde.  Na 35. Salonu arhitekture, 2013, dobio je nagradu za arhitekturu za stambeno-poslovni objekat u Bregalničkoj ulici. Na istoj strani, a na drugom kraju te ulice nalazi se jedini objekat u Beogradu čuvenog slovenačkog arhitekte Jožeta Plečnika – crkva Svetog Antuna.

A onda je stigao poziv za Muzej savremene umetnosti. Rekonstrukcija remek-dela Ivana Antića i Ivanke Raspopović – započeta još 2007. Sve je trebalo da ostane isto i da bude potpuno drugačije. Kada je Muzej savremene umetnosti na Ušću ponovo je otvoren komentari publike i stručnjaka su bili unisono pozitivni.
Komesar je za pripremu nastupa Republike Srbije na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018.

 

 

Loading...