ŽIVOT TOKOM SMRTI Jevgenije Jufit

14.12.2017-06.01.2018, 12:00-20:00

Izložba Život tokom smrti- kratki filmovi Jevgenija Jufita upoznaje posetioce sa  delatnošću osnivača nekrorealizma u oblasti filmske umetnosti. Naziv nam govori i o dobu u kom je nastao, a to je period poslednjih nekoliko godina  postojanja Sovjetskog Saveza i pre svega ukazuje na postupno i neumitno umiranje jedne imperije. I prvi Jufitovi filmovi, na ovaj ili onaj način, govore upravo o tom procesu.

Artem Ušan, autor teksta i kustos izložbe

 

Prateći program izložbe: 15.12 u 14:00č 
Autor će pričati o filmskoj kustoskoj praksi i o WIPE festivalu amaterskog filma u Berlinu.
Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

 

Jevgenije Jufit (1961-2016) bio je ruski režiser, slikar i fotograf. U Lenjingradu, gde se rodio, od ranih osamdesetih bio je deo eksperimentalnih umetničkih praksi. Proslavio se prvim filmovima koje je radio u svom filmskom studiju „ Mzhalalafilm”, koji je bio prvi nezavisni filmski studio u Sovjetskom Savezu. Ti rani makabristički kratki filmovi bili su začeće umetničkog pokreta poznatog kao nekrorealizam i samim tim, Jufit se smatra osnivačem tog umetničkog pravca. Godine 1991. snimio je prvi igrani film za koji je dobio glavnu nagradu na filmskom festivalu u Riminiju. Njegovi filmovi su prikazivani na izložbama širom sveta u muzejima poput: MoMA u Njujorku, Narodni muzej u Sankt Petersburgu, Holandski filmski muzej u Amsterdamu itd.

Artem Ušan je ruski filmski kustos, živi i radi u Berlinu. Ušan je u svet savremene umetnosti ušao krajem devedesetih godina prošlog veka, kada je upoznao na Moskovskom univerzitetu članove kolektiva RADEK. Učestvovao je u raznim akcijama i projektima Radek grupe pre nego što je započeo samostalnu karijeru 2004. godine . Od 2010. godine Artem Ušan se seli u Berlin i počinje da radi sa pokretnim slikama kao umetnik i kustos. Na Univerzitetu umetnosti u Berlinu u februaru 2015. godine odbranio je tezu na temu „Aspekti filmske kustoske prakse“. Osnivač je WIPE festivala amaterskog filma čija je premijera bila u Oktobru 2016. godine.

 

 

Loading...