Koncert ansambla „Libercuatro“

21.12.2017., 20:00

Koncert se realizuje u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije i Organizacijom za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora. Sastav čine soprani Branislava Podrumac I Nataša Radovanović, violinistkinja Martina Dimić Radovanović, harmonikaš Damir Odobašić i pijanistkinja Ksenija Ristić.

Program:
Karlos Gardel
Por una cabeza

Anibal Trojlo    
La ultima curda

Huan Karlos Kobian         
Nostalgias

Anhel Viljoldo  
El choclo

Anibal Trojlo 
Toda mi vida

Fransisko Kanaro             
Se dice de mi

Milonga de Buenos Aires

Herardo Matos Rodrigez   
La cumparsita

Astor Pjacola     
Milonga del angel

Chiquilin de Bachin

Balada para mi muerte

Siempre se vuelve a Buenos Aires

Fiebre

Vayamos al diablo

Libertango

Che tango che

Isidora Žebeljan              
Tango Leda

Libercuatro tango ansambl je specijalizovan za izvođenje tango muzike. Na repertoaru ansambla nalaze se kompozicije tradicionalnog tanga i novog tanga tzv. tango nuevo pravca, a posebno mesto zauzimaju kompozicije Astora Pjacole, s obzirom na to da je on fuzijom džeza, tradicionalnog tanga, neobaroknog stila i teatra, stvorio novi stil – tango nuevo, stil koji je uneo revolucionarne promene u muzici. Ansambl održava redovnu koncertnu aktivnost u Beogradu, kao i širom Srbije i u regionu. Idejni tvorac, autorka muzičkih aranžmana i umetnički direktor tango ansambla, je pijanistkinja Ksenija Ristić. Cilj ansambla jeste širenje interesovanja za tango muziku i ovu specifičnu kulturu koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO listu kulturnog nasleđa. Ansambl karakteriše visok izvođački nivo i specifična interpretacija, kao i izuzetna energičnost. Takođe se ističe i način koncipiranja programa, koji kod publike izaziva veliku pažnju. Snimali su za RTS, RTS digital, RTV Studio B, RTV Kragujevac i RTV Pančevo. Članovi ansambla su članovi Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS). Ansambl je nastupao na festivalima, kao što su Internacionalni festival Ub, Kostolačko leto, Mikser tango festival, Kalemegdanski sutoni, Zelenkovac džez festival, Nišvil džez festival, Internacionalni world music festival Etnika Maribor, Eufonija, ALEF – Aleksinački letnji festival, Sibenik dance festival, Strings u Leskovcu i drugi.

Ksenija Ristić je diplomirala i specijalizirala na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu na Katedri za klavir, u klasi prof. Dejana Sinadinovića. Osvojila je brojne nagrade među kojima se izdvajaju II nagrada na takmičenju Nikolaj Rubinštajn u Parizu u disciplini klavir solo, i II nagrada na takmičenju Petar Konjović u Beogradu. Saradnik je muzičke asocijacije Prom Art iz Rima, kao pijanista i autor aranžmana pozorišne muzike. Nastupala je u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, BiH, Austriji, Italiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Od brojnih koncerata, izdvajaju se nastupi u Londonu (Steinway hall, St. James’s Piccadilly, u saradnji ILAMS asocijacijom), Beogradu (Zadužbina Ilije M. Kolarca, sala Beogradske filharmonije, pozorište Madlenianum, atrijum Narodnog muzeja, Narodna biblioteka Srbije, KCB) i Rimu (muzej Crocetti, Giardini della Filarmonica Romana). Osnivač je, umetnički direktor i autor muzičkih aranžmana tango ansambla Libercuatro. Snimala je za RTS, Studio B, RTV Pančevo i druge. Njen repertoar obuhvata dela od baroka do dela savremenog doba. Zaposlena je u Baletskoj školi Lujo Davičo u Beogradu. Članica je UMUS-a.

Branislava Podrumac je dobitnica nagrade UMUS-a za najboljeg mladog umetnika (2012), za tumačenje glavne ženske uloge (Ja) u hit mjuziklu Rebeka Silvestera Levaja. Ovom ulogom započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde trenutno tumači brojne uloge. Diplomirala solo pevanje na FMU u Beogradu, u klasi prof. Radmile Smiljanić. Na operskoj sceni je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u Pučinijevoj operi Sestra Anđelika. Održala je brojne koncerte, resitale, javne i televizijske nastupe. Od koncertnih nastupa izdvajaju se izvođenje Bernštajnovog Kadiša sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a (2003) i nastup na Novogodišnjem koncertu Beogradske filharmonije (2011). Posebno mesto u njenoj karijeri predstavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike. Zapažene su njena tumačenja uloga Elizabete u plesnoj operi Derišta Filipa Glasa (2009) i Nimfe u kamernoj operi Narcis i Eho (2003) Anje Đorđević. Osim pevanja, bavi se i pedagoškim radom. Takođe je bila glavni protagonista dokumentarno-igranog filma Gorana Paskaljevića Beograd: otići ili ostati (2002) u produkciji nemačko-francuske televizije Arte.

Nataša Radovanović je stalna članica ansambla Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Osim angažmana u operskom repertoaru, dugogodišnji je saradnik dramskih pozorišta Zvezdara teatra, JDP-a, Madlenijanuma, u dramskim i mjuzikl predstavama. Nastupa u kamernim sastavima, džez triju, a od nedavno i kao izvođač tanga.

Martina Dimić Radovanović je završila master studije na FMU u Beogradu, u klasi prof. Maje Jokanović. Osvojila je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Bila je stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka. Kao najboljem studentu gudačkog odseka FMU primila je nagradu Miodrag Macić Miša, kao i nagradu Meri Žeželj Majer. Dobitnica je nagrade Beogradski anđeli koju dodeljuje grad Beograd i Ministarstvo prosvete za rezultate postignute na polju muzičke umetnosti. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom Vojske Stanislav Binički i Niškim simfonijskim orkestrom. Bila je članica orkestra NORBAL koji je okupio najbolje studente iz nordijskih i balkanskih zemalja. Kao stalni član profesionalnog orkestra FMU Camerata Serbica, sarađivala je sa svetskim muzičkim zvezdama kao što su Lućano Pavaroti, Plasido Domingo, Vladimir Aškenazi, Sting i Andrea Bočeli. Bila je član kvarteta Quadrema, sa kojim je na festivalu Mokranjčevi dani u Negotinu dobila Zlatnu plaketu za premijerno izvođenje dela domaćih kompozitora. Od 2008. do 2010. godine je bila koncertmajstor Beogradskog revijskog orkestra Metropolis. Od 2011. godine je stalno zaposlena u Simfonijskom orkestru RTS-a.

Damir Odobašić je diplomirao u klasi dr Zorana Rakića i zavšrio master studije u klasi prof. Predraga Kostovića na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupao je širom Srbije i u zemljama regiona. U okviru kamernog orkestra je nastupio na festivalu KoMA (2012). U Sali Beogradske filharmonije je izveo svetsku premijeru kompozicije Inicijacija Sonje Mutić. Trenutno je student završne godine doktorskih akademskih studija na FMU u Beogradu. Član je kamernog ansambla Assahra’, sa kojim je zabeležio veliki broj značajnih, nastupa i nagrada od kojih se izdvajaju prva mesta na Republičkom takmičenju (Beograd, 2014) i Boljšoj festivalu (Mokra Gora, 2014). Na Kolarcu su održali promenadni koncert Fenomen harmonika, koji je sniman za Treći program Radio Beograda za emisiju Vek harmonike i nominovan je za najbolji koncert u 2013. godini. Emisija ART Fantazija je u celosti posvećena triju Assahra’. Angažovan je na mestu profesora harmonike u MŠ Josif Marinković u Vršcu gde se aktivno zalaže za promovisanje klasične muzike na harmonici počevši od najmlađih naraštaja.

Autorka naslovne fotografije: Jelena Blagojević

Loading...