Концерт ансамбла „Libercuatro“

21.12.2017., 20:00

Концерт се реализује у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије и Организацијom за колективно остваривање права интерпретатора. Састав чине сопрани Бранислава Подрумац И Наташа Радовановић, виолинисткиња Мартина Димић Радовановић, хармоникаш Дамир Одобашић и пијанисткиња Ксенија Ристић.

Програм:
Карлос Гардел
Por una cabeza

Анибал Тројло    
La ultima curda

Хуан Карлос Кобиан         
Nostalgias

Aнхел Виљолдо  
El choclo

Анибал Тројло 
Toda mi vida

Франсиско Канаро             
Se dice de mi

Milonga de Buenos Aires

Херардо Матос Родригез   
La cumparsita

Астор Пјацола     
Milonga del angel

Chiquilin de Bachin

Balada para mi muerte

Siempre se vuelve a Buenos Aires

Fiebre

Vayamos al diablo

Libertango

Che tango che

Исидора Жебељан              
Танго Леда

Libercuatro танго ансамбл је специјализован за извођење танго музике. На репертоару ансамбла налазе се композиције традиционалног танга и новог танга тзв. танго нуево правца, а посебно место заузимају композиције Астора Пјацоле, с обзиром на то да је он фузијом џеза, традиционалног танга, необарокног стила и театра, створио нови стил – танго нуево, стил који је унео револуционарне промене у музици. Ансамбл одржава редовну концертну активност у Београду, као и широм Србије и у региону. Идејни творац, ауторка музичких аранжмана и уметнички директор танго ансамбла, је пијанисткиња Ксенија Ристић. Циљ ансамбла јесте ширење интересовања за танго музику и ову специфичну културу која је 2009. године уврштена на UNESCO листу културног наслеђа. Ансамбл карактерише висок извођачки ниво и специфична интерпретација, као и изузетна енергичност. Такође се истиче и начин конципирања програма, који код публике изазива велику пажњу. Снимали су за РТС, РТС дигитал, РТВ Студио Б, РТВ Крагујевац и РТВ Панчево. Чланови ансамбла су чланови Удружења музичких уметника Србије (УМУС). Ансамбл је наступао на фестивалима, као што су Интернационални фестивал Уб, Костолачко лето, Миксер танго фестивал, Калемегдански сутони, Зеленковац џeз фестивал, Нишвил џез фестивал, Интернационални world music фестивал Етника Марибор, Еуфонија, АЛЕФ – Алексиначки летњи фестивал, Sibenik dance festival, Стрингс у Лесковцу и други.

Ксенија Ристић је дипломирала и специјализирала на Академији лепих уметности у Београду на Катедри за клавир, у класи проф. Дејана Синадиновића. Освојила је бројне награде међу којима се издвајају II награда на такмичењу Николај Рубинштајн у Паризу у дисциплини клавир соло, и II награда на такмичењу Петар Коњовић у Београду. Сарадник је музичке асоцијације Пром Арт из Рима, као пијаниста и аутор аранжмана позоришне музике. Наступала је у Србији, Црној Гори, Словенији, БиХ, Аустрији, Италији, Француској и Великој Британији. Од бројних концерата, издвајају се наступи у Лондону (Steinway hall, St. James’s Piccadilly, у сарадњи ILAMS асоцијацијом), Београду (Задужбина Илије М. Коларца, сала Београдске филхармоније, позориште Мадленианум, атријум Народног музеја, Народна библиотека Србије, КЦБ) и Риму (музеј Crocetti, Giardini della Filarmonica Romana). Оснивач је, уметнички директор и аутор музичких аранжмана танго ансамбла Libercuatro. Снимала је за РТС, Студио Б, РТВ Панчево и друге. Њен репертоар обухвата дела од барока до дела савременог доба. Запослена је у Балетској школи Лујо Давичо у Београду. Чланица је УМУС-a.

Бранислава Подрумац је добитница награде УМУС-а за најбољег младог уметника (2012), за тумачење главне женске улоге (Ја) у хит мјузиклу Ребека Силвестера Леваја. Овом улогом започела је успешну сарадњу са опером и театром Мадленианум, где тренутно тумачи бројне улоге. Дипломирала соло певање на ФМУ у Београду, у класи проф. Радмиле Смиљанић. На оперској сцени је дебитовала 2003. године као члан Оперског студија Народног позоришта у Београду насловном улогом у Пучинијевој опери Сестра Анђелика. Одржала је бројне концерте, реситале, јавне и телевизијске наступе. Од концертних наступа издвајају се извођење Бернштајновог Кадиша са Хором и Симфонијским оркестром РТС-а (2003) и наступ на Новогодишњем концерту Београдске филхармоније (2011). Посебно место у њеној каријери представљају неговање традиционалне и духовне музике, али и извођење савремених дела класичне музике. Запажене су њена тумачења улога Елизабете у плесној опери Деришта Филипа Гласа (2009) и Нимфе у камерној опери Нарцис и Ехо (2003) Ање Ђорђевић. Осим певања, бави се и педагошким радом. Такође је била главни протагониста документарно-играног филма Горана Паскаљевића Београд: отићи или остати (2002) у продукцији немачко-француске телевизије Арте.

Наташа Радовановић је стална чланица ансамбла Опере Народног позоришта у Београду. Осим ангажмана у оперском репертоару, дугогодишњи је сарадник драмских позоришта Звездара театра, ЈДП-а, Мадленијанума, у драмским и мјузикл представама. Наступа у камерним саставима, џез трију, а од недавно и као извођач танга.

Мартина Димић Радовановић је завршила мастер студије на ФМУ у Београду, у класи проф. Маје Јокановић. Освојила је бројне награде на републичким и међународним такмичењима. Била је стипендиста Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка. Као најбољем студенту гудачког одсека ФМУ примила је награду Миодраг Мацић Миша, као и награду Мери Жежељ Мајер. Добитница је награде Београдски анђели коју додељује град Београд и Министарство просвете за резултате постигнуте на пољу музичке уметности. Наступала је са Симфонијским оркестром РТС, Оркестром Војске Станислав Бинички и Нишким симфонијским оркестром. Била је чланица оркестра НОРБАЛ који је окупио најбоље студенте из нордијских и балканских земаља. Као стални члан професионалног оркестра ФМУ Camerata Serbica, сарађивала je са светским музичким звездама као што су Лућано Павароти, Пласидо Доминго, Владимир Ашкенази, Стинг и Андреа Бочели. Била је члан квартета Quadrema, са којим је на фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину добила Златну плакету за премијерно извођење дела домаћих композитора. Од 2008. до 2010. године је била концертмајстор Београдског ревијског оркестра Метрополис. Од 2011. године је стално запослена у Симфонијском оркестру РТС-а.

Дамир Одобашић је дипломирао у класи др Зорана Ракића и завшрио мастер студије у класи проф. Предрага Костовића на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима. Наступао је широм Србије и у земљама региона. У оквиру камерног оркестра је наступио на фестивалу КоМА (2012). У Сали Београдске филхармоније је извео светску премијеру композиције Иницијација Соње Мутић. Тренутно је студент завршне године докторских академских студија на ФМУ у Београду. Члан је камерног ансамбла Аssahra’, са којим је забележио велики број значајних, наступа и награда од којих се издвајају прва места на Републичком такмичењу (Београд, 2014) и Бољшој фестивалу (Мокра Гора, 2014). На Коларцу су одржали променадни концерт Феномен хармоника, који је сниман за Трећи програм Радио Београда за емисију Век хармонике и номинован је за најбољи концерт у 2013. години. Емисија АРТ Фантазија је у целости посвећена трију Аssahra’. Ангажован је на месту професора хармонике у MШ Јосиф Маринковић у Вршцу где се активно залаже за промовисање класичне музике на хармоници почевши од најмлађих нараштаја.

Ауторка насловне фотографије: Јелена Благојевић

Loading...