Koncert violinistkinje Jovane Stošić i pijanistkinje Jovane Nikolić

04.12.2017., 21:00

Program:
Johan Sebastijan Bah
Partita za violinu solo br. 2 u de–molu, BWV 1004
Allemanda
Corrente
Sarabanda
Giga

Ludvig van Betoven          
Sonata za violinu br. 7 u ce–molu, op. 30/2
Allegro con brio
Adagio cantabile
Scherzo – Allegro
Finale – Allegro

Rodion Ščedrin                
U stilu Albeniza

Biografije:

Jovana Stošić (Ćuprija, 1992) je počela da svira violinu sa 6 godina u Školi za muzičke talente u Ćupriji, gde je završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Tatjane Bošković i prof. Jovana Bogosavljevića. Osnovne i master akademske studije je završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Gordane Matijević-Nedeljković. Trenutno je na doktorskim akademskim studijama u klasi prof. Marije Špengler. Dobitnica je austrijske stipendije za letnje usavršavanje u Austriji na festivalu Internationale sommerakademie Prag-Wien-Budapest 2009. Dobitnica je nagrade iz fondacije Merima Dragutinović kao najbolji diplomirani student violine u akademskoj 2012/13 godini. Takođe je dobitnica prvih nagrada, republičkih i internacionalnih takmičenja. Ostvarila je zapažene nastupe u koncertnim dvoranama, kao što su Kolarčeva zadužbina, Gvarnerijus, Galerija SANU, DKCB, Galerija Artget, Sava Centar, Kuća Đure Jakšića, SKC, Muzej Narodnog pozorišta i Moderna galerija Lazarevac. Svirala je kao solista sa kamernim orkestrima Kamerata serbika i BGO Dušan Skovran. Nastupala je u Jermeniji, Kini, širom Balkana i Evrope. Učestvovala je na festivalima: BEMUS, Mozartini Festival u Italiji, Espressivo Music Festival (Cetinje), Operosa Montenegro Opera Festival (Herceg Novi), Tribina kompozitora (Beograd), Mokranjčevi dani (Negotin), Festival ruske muzike Boljšoj na Mokroj Gori, Interfest u Makedoniji. Kao koncertmajstor je nastupala sa orkestrom Operosa Studia.
Član je renomiranog gudačkog kvarteta Mokranjac i Kamernog orkestra Sveti Đorđe, sa kojim nastupa i kao koncertmajstor. Član je američkog kamernog orkestra Clasical Chamber Orchestra. Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Hagai Šahama, Ester Perenui, Davida Takenoa, Dmitrija Semsisa, Igora Petruševskog, Ljubomira Mihailovića, Maje Jokanović, Vladislava Bobić, Vesne Stanković i Gordana Nikolića.


Jovana Nikolić
(Beograd, 1984) je završila SMŠ Dr.Vojislav Vučković u Beogradu u klasi prof. Zlate Maleš. Diplomirala je na FMU u Beogradu (2004) u klasi prof. Nevene Popović. Usavršavala se na Schola Cantorum u Parizu u klasi renomiranog pijaniste Eugena Inđića.
Od 2005. do 2010. godine pohađala je studije na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu u klasi Mihaela Udea i Markus Štangea gde je završila redovne i master studije kao i Konzertexamen za kamernu muziku.
Dobitnik je brojnih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima kao solista i kamerni muzičar.
Dodeljena joj je nagrada FMU-a Beograd iz fondacije Jelena Pavlović kao studentu generacije 1999/2000. Godine 2006. zajedno sa violinistkinjom Mari Klodin Papadopulos je osvojila prvu nagradu na takmičenju kamernih dua Freundeskreis u Karlsrueu što im je omogućilo učešće na takmičenju Felix Mendelssohn-Bartholdy Preis u Berlinu (2007) gde zauzimaju drugo mesto i Förderpreis u displini kamernih dua violina/klavir. Bila je stipendista fondacija Schloss Solitude iz Štutgarta kao i Alfred Toepfer Stiftung F.V.S. iz Hamburga. Bila je polaznik mnogobrojnih kurseva eminentnih pedagoga kao što su: Aleksandar Madžar, Paul Gulda, Aleksander Braginski, Elena Kuznecova, Eduardo Hubert, Bruno Kanino i drugih.
Godine 2009. je nastupala kao solista i kamerni muzičar na internacionalnom festivalu Brasil –Alemanha  u Rio de Žaneiru, između ostalog i u čuvenoj dvorani Cecilia Meireles. Jovana je nastupala takođe i u Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Švajcarskoj. U zimskom semestru 2011/2012  bila je gostujući docent za kamernu muziku na Visokoj školi za muziku u Karlsrueu. U okviru Mendelssohn Summer School Festival u Hamburgu, kao umetnički klavirski saradnik sarađivala je sa eminentnim pedagozima kao Što su Regis Paskier, Tanja Beker Bender, Hagai Šaham, Sebastian Šmit i Kristian Altenburger. Tokom 2016/2017. je radila kao klavirski saradnik na Visokoj školi za muziku u Hamburgu u klasama violine, viole i kontrabasa. Aktivna je kao solista i kamerni muzičar.

Loading...