ФИЛМСКИ МАРАТОН поводом доделе Награде „Небојша Поповић”

11.01.2018-12.01.2018, 12:00

Владимир Влада Петрић други је добитник Награде „Небојша Поповић“ за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе, a додела Награде биће уприличена у четвртак, 11. јануара 2018. године од 12 до 23 сата, у Дворани Културног центра Београда, уз филмски маратон који су Небојши Поповићу у част конципирали прошлогодишњи добитници Награде Светлана и Зоран Поповић.

ПРОГРАМ ЗА 11. 01. 2018 МИНИМАРАТОН

12.00

ФИНСКА КРВ, ШВЕТСКО СРЦЕ (Финска /Шветска ) 2012, 90

Режија: Мика Ронкаинен

Каи Латвалехто, бивши музичар у четрдесетима, вози се са својим оцем Тауном из Оулуа на северу Финске све до Гетенбурга на југу Шведске како би обишли места на којима су живели 1970-их – од Каијевог детињства док није постао тинејџер. Критичари Варајатиа  уврстили су Мику Ронкаинена међу десет европских редатеља на које треба обратити пажњу на филмском фестивалу у Карловим Варима 2013. године.

 

14.00

ПАТЕРСОН (Француска/Немачка/САД) 2016, 118

Режија: Џим Џармуш; Улоге: Адм Драјвер, Хелен Жан Артур

Патерсон је возач аутобуса у градићу Патерсону у Њу Џерзију. Сваког дана Патерсон пролази исту рутину. Одлази кући својој супрузи, Лори, чији се живот, за разлику од његовог, константно мења. Она свакодневно има нови сан, нови, инспиративан пројекат. Забележени су тихи тријумфи свакодневног живота, као и поезија, присутна у сваком детаљу.

 

16.00

ЗЕМЉА БОГОВА (Србија, Индија) 2016, 92`
режија: Горан Паскаљевић; сценарио: Горан Паскаљевић, Виктор Банерџи; улоге: Виктор Банерџи, Гитањали Тапа, Утара Баокар, Рај Зутши

фестивали: Торонто – селекција МАСТЕРС

Након дугог изгнанства, Рахул се враћа у своје село на Хималајима. То изазива пометњу међу сељанима, који му никад нису опростили грехе из прошлости. Рахул мора да се суочи са изолованим светом пуним предрасуда и неправде засноване на кастинској припадности, у коме жене не могу саме да одлучују о својој судбини.

18.00

РЕКВИЈЕМ ЗА ГОСПОЂУ Ј (Србија/Бугарска/Македонија/Русија/Француска) 2017, 93

Режија: Бојан Вулетић; Улоге: Мирјана Карановић, Јована Гаврлиловић, Даница Недељковић

Након смрт мужа,  депресивна и без посла Госпођа Ј, све мање комуницира са својом породицом и одлучује се на самоубиство. Међутим  у  земљи која управо пролази кроз транзицију и свеобухватну реформу администрације, то ће бити јако компликовано. Јер живети у транзицији је компликовано. Умрети је још компликованије.

20.00

УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ “НЕБОЈША ПОПОВИЋ” за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе  ВЛАДИМИРУ ВЛАДИ ПЕТРИЋУ

Сазнајте више овде

21. 00

БЕЗ ЉУБАВИ (Русија/Француска) 2017, 128

Режија: Андреј Звјагинцев ; Улоге: Maрија Спивак, Алексеј Розин

Борис и Жења пролазе кроз процес развода брака. Константно се свађају и покушавају да продају стан, али су већ кренули да се припремају за нови живот: Борис са својом трудном девојком, а Жења са својим богатим љубавником. Они ни не помишљају на свог дванаестогодишњег сина који је побегао од куће.

 

Цена улазница износи 100 динара.

Loading...