FILMSKI MARATON povodom dodele Nagrade „Nebojša Popović”

11.01.2018-12.01.2018, 12:00

Vladimir Vlada Petrić drugi je dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, a dodela Nagrade biće upriličena u četvrtak, 11. januara 2018. godine od 12 do 23 sata, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz filmski maraton koji su Nebojši Popoviću u čast koncipirali prošlogodišnji dobitnici Nagrade Svetlana i Zoran Popović.

PROGRAM ZA 11. 01. 2018 MINIMARATON

12.00

FINSKA KRV, ŠVETSKO SRCE (Finska /Švetska ) 2012, 90

Režija: Mika Ronkainen

Kai Latvalehto, bivši muzičar u četrdesetima, vozi se sa svojim ocem Taunom iz Oulua na severu Finske sve do Getenburga na jugu Švedske kako bi obišli mesta na kojima su živeli 1970-ih – od Kaijevog detinjstva dok nije postao tinejdžer. Kritičari Varajatia  uvrstili su Miku Ronkainena među deset evropskih redatelja na koje treba obratiti pažnju na filmskom festivalu u Karlovim Varima 2013. godine.

 

14.00

PATERSON (Francuska/Nemačka/SAD) 2016, 118

Režija: Džim Džarmuš; Uloge: Adm Drajver, Helen Žan Artur

Paterson je vozač autobusa u gradiću Patersonu u Nju Džerziju. Svakog dana Paterson prolazi istu rutinu. Odlazi kući svojoj supruzi, Lori, čiji se život, za razliku od njegovog, konstantno menja. Ona svakodnevno ima novi san, novi, inspirativan projekat. Zabeleženi su tihi trijumfi svakodnevnog života, kao i poezija, prisutna u svakom detalju.

 

16.00

ZEMLJA BOGOVA (Srbija, Indija) 2016, 92`
režija: Goran Paskaljević; scenario: Goran Paskaljević, Viktor Banerdži; uloge: Viktor Banerdži, Gitanjali Tapa, Utara Baokar, Raj Zutši

festivali: Toronto – selekcija MASTERS

Nakon dugog izgnanstva, Rahul se vraća u svoje selo na Himalajima. To izaziva pometnju među seljanima, koji mu nikad nisu oprostili grehe iz prošlosti. Rahul mora da se suoči sa izolovanim svetom punim predrasuda i nepravde zasnovane na kastinskoj pripadnosti, u kome žene ne mogu same da odlučuju o svojoj sudbini.

18.00

REKVIJEM ZA GOSPOĐU J (Srbija/Bugarska/Makedonija/Rusija/Francuska) 2017, 93

Režija: Bojan Vuletić; Uloge: Mirjana Karanović, Jovana Gavrlilović, Danica Nedeljković

Nakon smrt muža,  depresivna i bez posla Gospođa J, sve manje komunicira sa svojom porodicom i odlučuje se na samoubistvo. Međutim  u  zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Jer živeti u tranziciji je komplikovano. Umreti je još komplikovanije.

20.00

URUČENJE NAGRADE “NEBOJŠA POPOVIĆ” za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture  VLADIMIRU VLADI PETRIĆU

Saznajte više ovde

21. 00

BEZ LJUBAVI (Rusija/Francuska) 2017, 128

Režija: Andrej Zvjagincev ; Uloge: Marija Spivak, Aleksej Rozin

Boris i Ženja prolaze kroz proces razvoda braka. Konstantno se svađaju i pokušavaju da prodaju stan, ali su već krenuli da se pripremaju za novi život: Boris sa svojom trudnom devojkom, a Ženja sa svojim bogatim ljubavnikom. Oni ni ne pomišljaju na svog dvanaestogodišnjeg sina koji je pobegao od kuće.

 

Cena ulaznica iznosi 100 dinara.

Loading...