Концерт клавирског дуа Теа Димитријевић – Дејан Суботић

15.01.2018., 21:00

Теа Димитријевић и Дејан Суботић су први уметници који су докторирали из области камерне музике у нашој земљи.

Програм:
Флоран Шмит (1870 –1958) 
Утисци из Немачке
Хајделберг
Кобленц
Либек
Вердер
Беч
Дрезден
Нирнберг
Минхен

Ејми Бич (1867–1944)
Летњи снови
Кућни духови
Црвендаћ
Сумрак
Цврчак
Вилинска тарантела
Лаку ноћ

Мел Бонис (1858–1937)  
Клеопатрин сан

Милош Петровић (1952–2010)
Свита за клавир четвороручно (2007)
Allegro
Andante
Allegro
San Lazzaro
Merenge
 

Клавирски дуо Теа Димитријевић – Дејан Суботић остварио је бројне концерате у еминентним београдским салама као и градовима Србије изводећи обиман репертоар који обухвата дела од периода класицизма до XXI века. Током 2010. године наступали су у оквиру прославе 200 година рођења Роберта Шумана на Гала концерту у Скупштини града, у оквиру Фестивала Шуман и његови двојници, као и на 45. Мокрањчевим данима у Неготину чији је снимак емитовао и британски радио BBC3. Одржали су концерт Интегрална дела Ерика Сатија за клавир четвороручно, као и концерт Дебисијеве музике за клавир четвороручно поводом 150 година од рођења овог уметника. Одржали су неколико тематских реситала, као што су Музика за децу, Жене композитори и Француска музика XIX и XX века. Премијерно су извели дела за клавир четвороручно домаћих аутора, који су им посветили своја остварења. Теа Димитријевић и Дејан Суботић су први уметници који су докторирали из области камерне музике у нашој земљи.

Теа Димитријевић је рођена у Београду. Дипломирала је и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду у класи ред. проф. Мирјане Шуицe-Бабић, специјализирала камерну музику и дипломирала чембало у класи ред. проф. Милоша Петровића. Докторирала је из области камерне музике у класи ред. проф. Милоша Петровића и ред. проф. Зорице Ћетковић. Као солиста и камерни музичар концерте је одржала широм Србије као и у Црној Гори, Немачкој, Словенији, Грчкој, Македонији и Аустрији. Наступала је са Београдском Филхармонијом, Ансамблом Арте, Гудачима св. Ђорђа, Ансамблом за нову музику, оркестром Kамерата Сербика и Нордијско-балканским гудачким оркестром НОРБАЛ. Учествовала је на фестивалима БЕМУС, БЕЛЕФ, НОМУС, Будва Град театар, Мокрањчеви дани, АФЕС у Македонији и фестивалу Охридско лето. Редован је учесник Међународне трибине композитора. Као стални сарадник Симфонијског оркестра РТС извела је значајна дела светске и домаће литературе, наступајући са познатим диригентима као и солистима и оперским звездама, као што су Монсерат Кабаље, Кири Те Канава, Хозе Карерас и Пласидо Доминго. Премијерно је извела многа дела домаћих аутора. Ради на ФМУ у Београду као ванредни професор на Катедри за камерну музику. Аутор је и водитељ емисије Сусретања као и Ноћног програма Иза виолинског кључа Првог програма Радио Београда.

Дејан Суботић је студирао клавир код Андреје Прегера, Андреје Инхоф и Невене Поповић, у чијој класи је дипломирао и магистрирао на ФМУ у Београду. Након тога је дипломирао и магистрирао чембало у класи Зорице Ћетковић и завршио специјализацију из области камерне музике. Докторирао је из области камерне музике у класи ред. проф. Зорице Ћетковић. Као стипендиста Европске комисије, усавршавао се на Високој Краљевској музичкој школи у Стокхолму (одсек за камерну музику у Едсбергу, проф. Матс Сетерквист). Добитник је награда на пијанистичком такмичењу у Риму и конкурсу Каwаi у Италији. Наступао је на фестивалима, као што су Међународна трибина композитора, Мокрањчеви дани, ОКТОХ и Аrs vivendi clavicembalum. Члан је триа Сингидунум (са Станом Крстајић и Ксенијом Милошевић), који је премијерно извео велики дела иностраних и српских композитора. Представљао је ФМУ на мајсторском курсу барокне и савремене музике у Дубровнику. Протеклих година одржао је неколико концерата савремене камерне музике у салама Београдске филхармоније и Скупштине града у сарадњи са истакнутим београдским музичарима. Наступао је као солиста и камерни музичар на концертима у оквиру прослава стогодишњице рођења Љубице Марић и јубилеја Музиколошког института САНУ. Као солиста са оркестром, изводио је дела Баха, Мартена и де Фаље. Сарађивао је са камерним оркестрима Гудачи Св. Ђорђа и Душан Сковран, као и са Београдском филхармонијом и Симфонијским оркестром РТС. Наступао је у Аустрији, Румунији, Словачкој, Хрватској и Чешкој. Делује као ванредни професор на Катедри за камерну музику на ФМУ у Београду.

 

Loading...