Koncert klavirskog dua Tea Dimitrijević – Dejan Subotić

15.01.2018., 21:00

Tea Dimitrijević i Dejan Subotić su prvi umetnici koji su doktorirali iz oblasti kamerne muzike u našoj zemlji.

Program:
Floran Šmit (1870 –1958) 
Utisci iz Nemačke
Hajdelberg
Koblenc
Libek
Verder
Beč
Drezden
Nirnberg
Minhen

Ejmi Bič (1867–1944)
Letnji snovi
Kućni duhovi
Crvendać
Sumrak
Cvrčak
Vilinska tarantela
Laku noć

Mel Bonis (1858–1937)  
Kleopatrin san

Miloš Petrović (1952–2010)
Svita za klavir četvororučno (2007)
Allegro
Andante
Allegro
San Lazzaro
Merenge
 

Klavirski duo Tea Dimitrijević – Dejan Subotić ostvario je brojne koncerate u eminentnim beogradskim salama kao i gradovima Srbije izvodeći obiman repertoar koji obuhvata dela od perioda klasicizma do XXI veka. Tokom 2010. godine nastupali su u okviru proslave 200 godina rođenja Roberta Šumana na Gala koncertu u Skupštini grada, u okviru Festivala Šuman i njegovi dvojnici, kao i na 45. Mokranjčevim danima u Negotinu čiji je snimak emitovao i britanski radio BBC3. Održali su koncert Integralna dela Erika Satija za klavir četvororučno, kao i koncert Debisijeve muzike za klavir četvororučno povodom 150 godina od rođenja ovog umetnika. Održali su nekoliko tematskih resitala, kao što su Muzika za decu, Žene kompozitori i Francuska muzika XIX i XX veka. Premijerno su izveli dela za klavir četvororučno domaćih autora, koji su im posvetili svoja ostvarenja. Tea Dimitrijević i Dejan Subotić su prvi umetnici koji su doktorirali iz oblasti kamerne muzike u našoj zemlji.

Tea Dimitrijević je rođena u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Mirjane Šuice-Babić, specijalizirala kamernu muziku i diplomirala čembalo u klasi red. prof. Miloša Petrovića. Doktorirala je iz oblasti kamerne muzike u klasi red. prof. Miloša Petrovića i red. prof. Zorice Ćetković. Kao solista i kamerni muzičar koncerte je održala širom Srbije kao i u Crnoj Gori, Nemačkoj, Sloveniji, Grčkoj, Makedoniji i Austriji. Nastupala je sa Beogradskom Filharmonijom, Ansamblom Arte, Gudačima sv. Đorđa, Ansamblom za novu muziku, orkestrom Kamerata Serbika i Nordijsko-balkanskim gudačkim orkestrom NORBAL. Učestvovala je na festivalima BEMUS, BELEF, NOMUS, Budva Grad teatar, Mokranjčevi dani, AFES u Makedoniji i festivalu Ohridsko leto. Redovan je učesnik Međunarodne tribine kompozitora. Kao stalni saradnik Simfonijskog orkestra RTS izvela je značajna dela svetske i domaće literature, nastupajući sa poznatim dirigentima kao i solistima i operskim zvezdama, kao što su Monserat Kabalje, Kiri Te Kanava, Hoze Kareras i Plasido Domingo. Premijerno je izvela mnoga dela domaćih autora. Radi na FMU u Beogradu kao vanredni profesor na Katedri za kamernu muziku. Autor je i voditelj emisije Susretanja kao i Noćnog programa Iza violinskog ključa Prvog programa Radio Beograda.

Dejan Subotić je studirao klavir kod Andreje Pregera, Andreje Inhof i Nevene Popović, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao na FMU u Beogradu. Nakon toga je diplomirao i magistrirao čembalo u klasi Zorice Ćetković i završio specijalizaciju iz oblasti kamerne muzike. Doktorirao je iz oblasti kamerne muzike u klasi red. prof. Zorice Ćetković. Kao stipendista Evropske komisije, usavršavao se na Visokoj Kraljevskoj muzičkoj školi u Stokholmu (odsek za kamernu muziku u Edsbergu, prof. Mats Seterkvist). Dobitnik je nagrada na pijanističkom takmičenju u Rimu i konkursu Kawai u Italiji. Nastupao je na festivalima, kao što su Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani, OKTOH i Ars vivendi clavicembalum. Član je tria Singidunum (sa Stanom Krstajić i Ksenijom Milošević), koji je premijerno izveo veliki dela inostranih i srpskih kompozitora. Predstavljao je FMU na majstorskom kursu barokne i savremene muzike u Dubrovniku. Proteklih godina održao je nekoliko koncerata savremene kamerne muzike u salama Beogradske filharmonije i Skupštine grada u saradnji sa istaknutim beogradskim muzičarima. Nastupao je kao solista i kamerni muzičar na koncertima u okviru proslava stogodišnjice rođenja Ljubice Marić i jubileja Muzikološkog instituta SANU. Kao solista sa orkestrom, izvodio je dela Baha, Martena i de Falje. Sarađivao je sa kamernim orkestrima Gudači Sv. Đorđa i Dušan Skovran, kao i sa Beogradskom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom RTS. Nastupao je u Austriji, Rumuniji, Slovačkoj, Hrvatskoj i Češkoj. Deluje kao vanredni profesor na Katedri za kamernu muziku na FMU u Beogradu.

 

Loading...