Koncert „Mediteranska elegija“

22.01.2018., 20:00

Na koncertu nastupaju sopran Tijana Đuričić i pijanista Milivoje Veljić, a kao gost će nastupiti i harmonikaš Aleksandar Budimir.

Program:
Enrike Granados  
Alma Andaluza

Jakob Gade           
Jalousie tango

Osvaldo Fares   
Quisaz, Quisaz, Quisaz

Konsuelo Velaskes            
Besame mucho

Luiz Demetrio / Pablo Beltran Ruiz           
¿Quién será?

Rodolfo Falvo  
Dicitencello vuie

L. Bovio / E. de Kurtis  
Tu ca nun chiange

Ernesto Taljaferi / Nikola Valente             
Passione

Agustin Lara      
Granada

Kurt Vajl            
Es Regnet

Das Lied von den braunen Inseln

Complainte de la Seine

Youkali

Biografije:

Tijana Đuričić je sopran i teoretičarka umetnosti i medija. Članica je UMUS-a i u sferi umetnosti deluje kao nezavisni izvođač. Natupala je na više od 80 solističkih i preko 150 zajedničkih koncerata (Srbija, Hrvatska, Italija, Nemačka, Francuska, Japan, Makedonija). Studirala je na na FMU u Beogradu u klasi prof. Nikole Kitanovskog, a diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu (2010) u klasi slavne primidone, prof. Radmile Bakočević. Nakon toga se usavršavala kod Ane Tomov Sinotov. Osvojila je prve nagrade na takmičenjima kaš to su Republično takmičenje, Vojislav Vučković, Nikola Cvejić i Laza Jovanović. Debitovala je 2010. godine kao Stanka u operi Na uranku S. Biničkog, u Knjaževsko-srpskom teataru. Od tada je radila na različitim projektima kao što su Put ka Belkantu, Hajdn u Londonu, Šuman i njegovi dvojnici, Viva l’Opera, Passion Espanola, Muzika srca, Svetlosti i zvuci, Puccini Magic, EU Play, Svetski krug Srbije, Vajl za groš, Kabare Speak low i drugi. Zajedno sa pijanistom Andrijom Pavlovićem, stvara interaktivnu zvučnu instalaciju Sound Clothes koja je izabrana za Nacionalnu postavku Srbije na Praškom kvadrijenalu (2015). Srbija je tom prilikom osvojila zlatnu medalju za uspostavljanje dijaloga. Krajem 2016. godine je snimila prvi disk (Speak low) i započela saradnju sa kompozitorkom Anom Gnjatović. Premijerno su izvele elektroaksustički kabare A Weill Ago (2017) u Parizu.
Više informacija

Milivoje Veljić je diplomirao na Katedri za klavir, doktorirao na Katedri za kamernu muziku, i zaposlen je na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu, u zvanju višeg umetničkog saradnika. Sviranje klavira je učio kod Svetlane Milošević, Mirjane Žiravac i Branke Žiravac, u čijoj klasi je maturirao u SMŠ Dr Vojislav Vučković. Diplomirao je 2007. godine u klasi prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrade Fakulteta iz Fonda Jelene Pavlović za najboljeg diplomca Katedre za klavir. Usavršavao se u oblasti kamerne muzike, kod profesora Jasne Tucović i Miloša Petrovića. Doktorirao je 2014. godine pod mentorstvom prof. Ljudmile Gros-Popović, na temu muzike Sergeja Rahmanjinova za klavirska dua. Od 2009. godine je umetnički saradnik u klasama prof. emeritus Biserke Cvejić i redovnog prof. Nikole Kitanovskog. Od početka angažovanja na FMU aktivno učestvuje u ciklusu koncerata Put ka Belkantu, pri čemu je, koncertirajući sa studentima, nastupio širom Srbije. Bio je zvanični pijanista 43. međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograda, festivala Obzorje na Tisi u Novom Bečeju, međunarodnog takmičenja solo pevača Lazar Jovanović u Beogradu, kao i međunarodnog takmičenja Nikola Cvejić u Rumi. Član je Udruženje muzičkih umetnika Srbije i Udruženja MOTO. Osnovao je duo Shake & Spear, ansambl koji neguje srpsku muziku i približava je strancima na upečatljiv način, kroz stihove i rime na engleskom jeziku.

 

 

Aleksandar Budimir je završio niže i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Ljubinke Barbarić u Beogradu. Studirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u klasi prof. Radomira Tomića, a master studije je završio u klasi prof. Zorana Rakića. Učestvovao je na mnogim takmičenjima, koncertima i postigao izvanredne rezultate, kao što su nagrade na festivalima Dani harmonike (Smederevo) i Zvezdane staze (Kragujevac, Lazarevac). Učestvovao je na seminarima najuglednijih svetskih izvođača i profesora, kao što su Jurij Jastrebov, Jurij Šiškin, Vladimir Besfamiljnov i Mika Vairinen. Rado nastupa kao solista, kao i u kamernima sastavima. Povremeno nastupa kao član kulturno-umetničkih društava i horova.

 

Loading...