Представљање монографије МАНАКИ – ПРИЧА У СЛИКАМА О ЈАНАКИЈУ И МИЛТОНУ Роберта Јанкулоског

18.01.2018., 12:00-20:00

Представљање монографије
МАНАКИ – ПРИЧА У СЛИКАМА О ЈАНАКИЈУ И МИЛТОНУ
Роберта Јанулоског

 Издавач: Македонски центар за фотографију, Скопље, 2017.
Говоре: Ђорђе Одановић и Роберт Јанкулоски

 У монографији МАНАКИ – Прича у сликама о Јанакију и Милтону, аутора проф. мр Роберта Јанкулоског, репродуковано је 128 фотографија скенираних са стаклених плоча Јанакија и Милтона Манакија, пионира фотографије и филма у тада отоманском делу Балкана. Неке од ових изванредно репродукованих фотографија су сада први пут објављене – од најстаријих с краја 19. века (1898) до оних из средине 20. века (око 1943–1944). Овај целокупан и веома богат архив Браће Манаки чува се у Државном архиву Македоније, у одељењу  у Битољу.
Кроз живот и фотографско стваралаштво Браће Манаки, поред фотографија, води и ауторски текст Роберта Јанкулоског, који је поред македонске верзије преведен на енглески и француски језик.

 Објављивање ове монографије омогућили су Агенција за филм Републике Македоније, организација АЛДА (у оквиру сарадње с покрајином Нормандијом) и Француска амбасада у Македонији.

Роберт Јанкулоски (1969, Прилеп, Македонија) је дипломирао на Департману за камеру Факултета драмски уметности у Скопљу (1996), а магистрирао на Универзитету за аудиовизуелне уметности ESRA  Париз–Скопље–Њујорк у Скопљу (2011).
Оснивач је Македонског центра за фотографију у Скопљу (2000), који је у земљи и иностранству представио богато македонско фотографско наслеђе и актуелну продукцију.
Професор је и декан на Факултету за филмску уметност Универзитета за аудиовизуелне уметности ESRA  Париз–Скопље–Њујорк у Скопљу.
Аутор је великог броја самосталних изложби и учесник на бројним изложбама у земљи и иностранству, као и кустос изложби о македонском фотографском наслеђу.
Јанкулоски  је и директор фотографије у великом броју  играних,  документарних и краткометражних филмова, а његове фотографије су присутне и у преко 50 публикација.

 Браћа Манаки су први фотографски атеље отворили су у грчком граду Јањина (Ioannina) и водили га од 1898. до 1904. Исте године посетили су Битољ, у који се селе 1905, где на Широк-сокаку отварају свој стални атеље под називом Атеље за уметничку фотографију. Браћа Манаки имали су статус званичних фотографа румунског и турског двора.
Године 1907, Јанаки је у Лондону набавио кинематографску камеру типа Charles Urban Bioscope и од тада снимају и бројне филмске записе, данас посебно цењене и ретке. Браћа Манаки су отворили и први биоскоп у Битољу 1921, са првим приказаним филмом 26. августа у биоскопу на отвореном, а  од 15. септембра 1923. започео је рад биоскопа у сали. Биоскоп је изгорео у пожару 1939.
У њихову част је 1950. године основан Међународни фестивал филмске камере „Браћа Манаки“ у Битољу, као најстарији филмски фестивал на свету који вреднује сниматељски рад.

Loading...