Vladimir Vlada Petrić drugi je dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“

11.01.2018-12.01.2018, 20:00

Vladimir Vlada Petrić drugi je dobitnik Nagrade „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture

Nagrada „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture, koja je osnovana 2016. godine s ciljem da oda priznanje i podrži one profesionalce, pojedince i grupe, koji to rade na moderan i promišljen način u nastojanju da filmskoj umetnosti očuvaju dignitet i pažnju koju zaslužuje, jednoglasnom odlukom žirija dodeljena je profesoru Vladimiru Vladi Petriću.

Po mišljenju Žirija, u sastavu Radoslav Zelenović (predsednik), Nebojša Bradić i Stefan Arsenijević, Vladimir Vlada Petrić (Prnjavor, 1928) jedan je od najznačajnijih savremenih teoretičara i istoričara filma. Petrić je profesorsku karijeru započeo na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, a nastavio je na čuvenom Univerzitetu Harvard, gde je osnovao i vodio Harvardski filmski arhiv sa ciljem da promoviše film kao umetnost i podstakne njegovo multidisciplinarno izučavanje.

Kao filmski kritičar objavljivao je radove u Politici i uglednim specijalizovanim časopisima Sight and Sound, Cinema Journal i Film Quarterly.

Kao teoretičar, Petrić istražuje sinematička, specifično filmska izražajna sredstava. Među njegove najznačajnije knjige spadaju Čarobni ekran (1962), Šekspir i film (1964), Uvođenje u film (1968), Razvoj filmskih vrsta (1970), Film i snovi (1981), Konstruktivizam u filmu (1987) …
Petrić je aktivan i kao filmski stvaralac, proširujući svoje traganje za „čistom filmičnošću” u praksi, kroz filmove i filmske eseje Nemilosrdni anđeo, Simfonija ruku, Estetika pokretne slike, Zid uspomena…

Značajnu energiju uložio je i u očuvanje nasleđa Slavka Vorkapića, čije su postavke o kinesteziji bile početna inspiracija za Petrićevu filmsku teoriju. Kao neumorni zagovornik autentičnog filmskog izraza, poslednjih nekoliko godina Vorkapiću u čast dodeljuje nagradu jedinstvenog koncepta – za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu, na Festivalu autorskog filma.

Nezaobilazno je pomenuti da je, kao aktivan borac za zaštitu filmskog nasleđa, Petrić donirao opremanje čitave jedne sale u Jugoslovenskoj kinoteci.

Jedina primedba koja se može staviti na ovu odluku žirija jeste da je Vlada Petrić odavno postao svojevrsni fenomen, čovek – filmska kulturna institucija. Svesni da ovakva odluka podiže lestvicu kriterijuma gotovo nedostižno visoko, želimo da ovaj primer bude svetionik koji ukazuje na vrednosti i dostignuća za koje se ova nagrada zalaže kao podsticaj budućim generacijama.
Želimo da ovogodišnjom nagradom iskoristimo priliku i da zahvalimo čoveku koji je zadužio našu umetnost i kulturu. Čast nam je što smo članovi žirija koji je Nagradu „Nebojša Popović“ dodelio profesoru Petriću, stoji u obrazloženju Žirija.

Dodela Nagrade biće upriličena u četvrtak, 11. januara 2018. godine, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6, u 20 sati, uz filmski maraton koji su Nebojši Popoviću u čast koncipirali prošlogodišnji dobitnici Nagrade Svetlana i Zoran Popović.

Cena ulaznica iznosiće simboličnih 100 dinara.

***

Nagrada „Nebojša Popović“ za doprinos promociji i kritičkom promišljanju filmske umetnosti i kulture

Nebojša Popović (1958–2015) bio je jedan od retkih preostalih svetlih glasova kritičarske profesije. Njegove kritike bile su lucidne i eruditske, britke i moderno prezentovane, tako da istovremeno komuniciraju i sa najširim televizijskim auditorijumom i sa intelektualnom elitom. S druge strane, njegovi čuveni razgovori sa vodećim savremenim svetskim i domaćim filmskim autorima u okviru emisije „Drugi vek“ na RTS-u postavili su visok standard kao sveobuhvatne i dubinske, žive, lične interakcije koje su stvarale slojevite portrete sagovornika i često bacale novu svetlost na njihovo stvaralaštvo.

Kao urednik filmskog programa Dvorane Kulturnog centra Beograda profilisao je koncept kvalitetnog umetničkog filma na kojem su ukus formirale generacije gledalaca.
Nebojša Popović je svojim celokupnim delovanjem promovisao ljubav prema filmu, kao i njegovo duboko intelektualno promišljanje i u toj „misiji“ je sarađivao sa brojnim kolegama, institucijama i festivalima u zemlji i inostranstvu.

U želji da sačuvaju uspomenu na izuzetnog profesionalca i čoveka i nasleđe koje je ostavio, kao Osnivači Nagrade „Nebojša Popović“ potpisiju se Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, Kulturni centar Beograd, Jugoslovenska kinoteka, Otvoreni univerzitet Subotica / Festival evropskog filma Palić, Udruženje građana „Pogled u svet“ / Festival autorskog filma, Fond B92 / Festival „Slobodna zona“, Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs“ i članovi porodice Nebojše Popovića.

Nagradu čini novčani iznos u dinarskoj proivvrednosti od 1.000 evra (koji obezbeđuje Filmski centar Srbije), umetnički oblikovan predmet prema idejnom rešenju vizuelne umetnice arh. Ajle Selenić i privilegija i obaveza dobitnika/ce da selektuje i organizuje filmski maraton najboljih filmova iz prethodne godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Sama dodela nagrade biće upriličena svakog 11. januara u Nebojšinoj Dvorani Kulturnog centra Beograda, uz filmski maraton najboljih filmova iz prethodne godine po izboru prošlogodišnjeg dobitnika/ce. Na taj način će laureat/kinja nagrade simbolički na jedan dan zauzeti mesto filmskog urednika DKC-a na kojem je Nebojša sa toliko entuzijazma i znanja godinama radio. Biće to i prilika da se sagledaju i popularišu najbolja ostvarenja filmske umetnosti iz prethodne godine. U Nebojšinom duhu.

Ulaznice tog dana neće biti sasvim besplatne jer je Nebojša Popović duboko verovao da se za gledanje filma mora platiti neka cena, pa će biti po simboličnoj ceni, kao poklon publici u njegovu čast, i čast dobitnika Nagrade.

Loading...