Aleksandar Zograf, Tragom malih otkrića, printovi i objekti

08.02.2018-29.03.2018, 12:00-20:00

Aleksandar Zograf, Tragom malih otkrića, printovi i objekti
8-29.mart
Likovna galerija Kulturnog centra Beograda
Knez Mihailova 6

„Tokom godina bavljenja stripom, shvatio sam da postoje događaji koji pokreću moju imaginaciju, tačnije, da priče koje sam želeo da ispričam često nisu uopšte bile deo mog mozganja i intelektualne kalkulacije. Ne! Češće je to bilo nešto sa čim sam se susretao, što sam pronalazio.“ Ovim rečima Saša Rakezić najavljuje i objašnjava motiv i sadržaj svoje samostalne izložbe koju je nazvao Tragom malih otkrića.

Printovi strip tabli i objekti koji su tematski sadržaj istih stripova biće izloženi pred beogradsku publiku s namerom da pokažu otkrića na koje je umetnik nailazio lutajući i tumarajući različitim gradovima. A sve s namerom da se demistifikuje postojanje „koncepta“. „Nemojte da verujete umetnicima koji vam, kiselog lica, obrazlažu nekakve teoreme.“ uzvikuje umetnik i objašnjava da je reč o izložbi doživljaja, a ne apstraktnih artefakata: „Pripremajući izložbu Tragom malih otkrića, imao sam na pameti i činjenicu da su povodi ili pronalasci na osnovu kojih sam kreirao priče, ti predmeti nađeni na ulici ili u prašini srpskih (i inostranih!) buvljih pijaca, zapravo jednako važni, i da ih treba prezentovati uz same stripove. Način na koji sam do njih došao, proces kojim sam ih dokučivao, pa čak i sam rad na strip storiji koja ih je ovekovečila (što je često iziskivalo dodatno istraživanje), za mene je pre svega bio doživljaj,” navodi sam umetnik u tekstu u katalogu izložbe.

 

Saša Rakezić crta stripove pod pseudonimom Aleksandar Zograf. Od početka devedesetih postao je poznat ne samo u Srbiji, već i u zemljama gde su zbirke njegovih stripova bile objavljivane u S.A.D., Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Portugaliji, Španiji, Nemačkoj, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj. Svoje radove je predstavio i na samostalnim izložbama u brojnim galerijama u svetu, od Rima i Pariza, do San Franciska i Sijetla.

Loading...