ФОТО-КОЛЕКЦИЈА МИЛОША ЈУРИШИЋА

08.02.2018-01.03.2018, 12:00-20:00

Галерија Артгет – 17. година
Трг републике 5/I\

* Уметнички директор Галерије Артгет у 2018: Иван Манојловић

8. фебруар – 1. март 2018.

ФОТО-КОЛЕКЦИЈА МИЛОША ЈУРИШИЋА

За разлику од фотографија у архивима и музејским збиркама, фотографије које ће постати део приватних фотографских колекција пре тога егзистирају свуда и нигде. Често расуте по тезгама неформалних уличних аукција чекају своје нове власнике и вечни смештај унутар неког пажљиво организованог система. Како је писао Валтер Бенјамин основ сваке приватне колекције чини нека лична, углавном породична прича, баш као у случају колекције Милоша Јуришића.

Надограђујући породично фотографско наслеђе, Јуришић је увећавао своју колекцију спашавајући вредне фотографске примерке са пијаца, аукција и неретко заборављених места. Иако до сада није приказана у формату самосталне изложбе, фото-колекција Милоша Јуришића нам је заправо врло добро позната. Као обавезни део многих историјских и културолошких изложби и значајних фотографских публикација, у 2018. години ова фото-колекција бележи скоро 30 година од свог првог појављивања на изложби посвећеној историји фотографије у Србији др Миланке Тодић из 1989. године. Од тада до данас Милош Јуришић је сарађивао са многим музејима, кустосима и ауторима, а кроз њихове изложбе и књиге колекција је представљена у Србији, Америци, Јапану, Немачкој, Аустрији, Хрватској. Немерљив је значај ове и сличних колекција за сагледавање историје фотографије у Србији као и за развитак фотографске културе уопште.

Део из текста Фото-колекција Милоша Јуришића кустоса изложбе Ивана Манојловића

Милош Јуришић се родио у Београду, у коме живи и ради у Музеју науке и технике као фотограф.

У шеснаестој години почиње да се бави фотографијом, а већ у двадесетим, понесен лепотом старих породичних фотографија, почиње да их сакупља, налазећи их на састанцима нумизматичара и других колекционара, уторком у Галерији фресака, касније на сајмовима колекционара и, поготово од 90-их година, све више и на пијацама.

Скоро истовремено, буди се и интересовање за архитектуру, на првом месту за историју архитектуре Београда, па трагајући за изгледом града у прошлости почиње да сакупља и старе разгледнице, које данас чине знатнији део његове колекције.

Старе фотографије, као и разгледнице, из Јуришићеве колекције присутне су у јавности, на многим музејским изложбама, каталозима, књигама, публикацијама и дипломским и докторским радовима бројних стручњака и истраживача.

Као фотограф, годинама је снимао лепоте београдске архитектуре, што је резултирало и низом самосталних изложби на ту тему.

 

Loading...