Koncert pijaniste Ivana Bašića

13.02.2018., 20:00

Pijanista Ivan Bašić je dobitnik novoustanovljene nagrade Nevena Popović, koju dodeljuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu za najbolji koncert u prethodnoj sezoni.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart              
Sonata u a–molu, K. 310
Allegro maestoso
Andante cantabile con espressione
Presto

Franc List                        
Balada br. 2 u ha–molu,  S. 171

Moris Ravel
Gaspar noći
Ondine

Le Gibet
Scarbo

Biografija:
Ivan Bašić (Beograd, 1996) je započeo muzičko obrazovanje u MŠ Konjović u klasi prof. Ljubinke Kujundžić, nastavio u SMŠ Mokranjac u klasama prof. Milice Vasiljević-Bisenić i prof. Željke Vorkapić. Diplomirao je na FMU u Beogradu, gde je studirao klavir kod prof. Nevene Popović, prof. Vladimira Cvijića i prof. Vladimira Miloševića. Trenutno se usavršava na Univerzitetu umetnosti u Cirihu, u klasi istaknutog pijaniste Konstantina Šerbakova.
Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima, a ističu se prva nagrade na konkursu Šopen u Rimu i specijalne nagrade za najboljeg učesnika iz istočnoevropskih zemalja, prve nagrade na takmičenjima Banjalučki bijenale, Davorin Jenko i Mihailo Vukdragović, kao i bronzane medalje na prvom izdanju festivala Boljšoj, te priznanja na Republičkom takmičenju mladih muzičara, gde je dva puta proglašen laureatom.
Nastupao je širom Srbije na značajnim muzičkim festivalima, kao što su BEMUS, NOMUS, SOMUS, Tisin cvet, kao i na koncertima u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Egiptu, Grčkoj, BiH i Crnoj Gori. Kao solista je nastupao sa Simfonijskim orkestrom RTS i Niškim simfonijskim orkestrom. Sarađivao je sa dirigentima Milenom Injac, Bojanom Suđićem, Vladimirom Milićem, kao i sa istaknutim muzičarima svoje generacije – Unom Stanić, Irenom Josifoskom, Nemanjom Belejem i Mladenom Prodanom. Nastupao je sa Jovanom Kolundžijom na turneji kojom je istaknuti violinista obeležio Zlatni jubilej na koncertnom podijumu.
Nosilac je godišnjeg priznanja časopisa Muzika klasika za mladog izvođača (2013) i dobitnik najviših studentskih nagrada FMU u Beogradu (fondova Olga Mihailović, Emil Hajek za najtalentovanijeg, odnosno najperspektivnijeg mladog pijanistu, kao i nagrade Nevena Popović).

Koncert se realizuje u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

Loading...