Koncert pijaniste Nikole Zdravkovića

05.02.2018., 21:00

Nikola Zdravković je završio studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je trenutno student završne godine doktorskih studija.

Program:
Frederik Šopen             
Poloneza-fantazija, op. 61

Johanes Brams                
Sedam fantazija, op. 116
Capriccio u de–molu – Presto energico
Intermezzo u a–molu – Andante
Capriccio u ge–molu – Allegro passionato
Intermezzo u E–duru – Adagio
Intermezzo u e–molu – Andante con grazia
Intermezzo u E–duru – Andantino teneramente
Capriccio u de–molu – Allegro agitato

Ludvig van Betoven    
Sonata br. 13 u Es–duru, op. 27/1 (Sonata quasi una fantasia)
Andante
Allegro molto e vivace
Adagio con espressione
Allegro vivace

Biografija:
Nikola Zdravković (Valjevo, 1990) je završio osnovne i master studije klavira sa najvišom ocenom u klasi profesora Aleksandra Serdara na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je trenutno student završne godine doktorskih studija. U okviru doktorata bavi se tumačenjem fantazijskog fenomena u klavirskoj muzici 19. veka.
Učestvovao je na takmičenjima u zemlji i u inostranstvu, i postizao značajne rezultate, među kojima se ističu: drugo mesto na Međunarodnom takmičenju u Gorici (2007), srebrna medalja na Internacionalnom konkursu mladih pijanista u Barleti (2005), zvanje laureata na Festivalu mladih pijanista u Šapcu (2007) i zvanje laureata Bahovog takmičenja u Beogradu (2000).
Prvi solistički koncert je održao kao trinaestogodišnjak. Među najznačajnijim solističkim i kamernim nastupima izdvajaju se koncerti u Velikoj sali Kolarčevog univerziteta, Galeriji SANU, Galeriji Progres, Istorijskom muzeju Srbije, Atrijumu Muzeja Vojvodine, SKC u Beogradu i koncerti širom Srbije na kojima je svirao kao najmlađi učesnik Nacionalne koncertne sezone pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Kao kamerni izvođač je sarađivao sa violinistom Sretenom Krstićem, pijanistom Aleksandrom Serdarom, flautistkinjom Ana Marijom Krkuleski, gudačkim kvartetom Mokranjac, klarinetistkinjom Sofijom Molčanovom i oboistom Ivanom Kirnom. Učestvovao je na manifestaciji Kulturno leto Evrope u Pfafenhofenu i Minhenu, internacionalnom festivalu Piano City u Novom Sadu, kao i na International Piano Festu u Subotici.
Usavršavao se na kursevima kod profesora Paula Badure-Škode, Martina Hjuza, Karla Pontena, Baruha Majera, Aleksandra Madžara i Natalije Trul. Sarađivao je sa eminentnim pedagozima – Andreom Lukezinijem i Borisom Petrušanskim.
Od 2012. godine je angažovan kao klavirski saradnik u MŠ Kosta Manojlović u Zemunu na duvačkom odseku, a od 2014. godine kao urednik muzičkog programa u Istorijskom muzeju Srbije. Ostvario je trajne snimke za Radio Beograd.

Loading...