Koncert soprana Ane Petrović i pijaniste Milivoja Veljića

22.02.2018., 20:00

Na koncertu će nastupiti i gošća, mecosopran Ljubica Vraneš. Na programu su arije iz opera Masnea, Bizea, Pučinija i drugih kompozitora.

Program:
Petar Iljić Čajkovski  
Zašto?

Arija Lize iz prvog čina opere Pikova dama

Arija Lize iz trećeg čina opere Pikova dama

Žorž Bize     
Habanera iz opere Karmen
Ljubica Vraneš

Žil Masne          
Elegija

Arija Salome iz prvog čina opere Herodiada

Arija Kimene iz trećeg čina opere Sid

Žorž Bize          
Segedilja iz opere Karmen

Boemska pesma iz opere Karmen
Ljubica Vraneš

Arigo Boito                        
Arija Margarete iz trećeg čina opere Mefistofele

Đakomo Pučini                 
Arija Liu iz trećeg čina opere Turandot

Biografije:
Ana Petrović (1983, Jagodina) je završila diplomske i specijalističke studije na FMU u Beogradu. Na Filološkom fakultetu u Beogradu, na katedri za engleski jezik i književnost, završila je osnovne i master studije. Održala je solističke koncerte u Srbiji, a takođe je nastupala i u Austriji, Sloveniji i Nemačkoj. Igrala je u dramskoj predstavi Amadeus ,u režiji Alise Stojanović, u Beogradskom dramskom pozorištu. Bila je član operskog studija Borislav Popović, pri Narodnom pozorištu u Beogradu i Kluba mladih u operskoj kući Madlenijanum.
Bila je stipendista letnje škole Univerziteta u Beču (ISA PragWienBudapest, 2010), kao i letnje škole Oper Oder Spree u Beskovu, Nemačka (2013). Kao dobitnica nagrade za najbolju interpretaciju, osvojila je i stipendiju za učešće na istoj školi naredne godine. Usavršava se u Zagrebu na letnjoj akademiji Canto, koju vode umetnici sa višegodišnjim angažmanom u Metropolitenu. Usavršava vokalnu tehniku sa Ajrom Sifom. Pohađala je majstorske kurseve, a ističe rad sa baritonom Davidom Bižićem, od koga o operi i umetnosti pevanja uči od 2012. godine.
Od 2013. godine nastupa u Madlenijanumu u ulogama Papagene u Mocartovoj operi Čarobna frula i Donicetijevoj operi Ljubavni napiatk. Debitovala je kao Mimi u Pučinijevoj operi Boemi (2014) u Narodnom pozorištu u Beogradu. Tokom sezone 2015/2016. započela je rad sa dirigentom Mladenom Jaguštom na ulozi Violete u Verdijevoj operi Travijata. Prošle godine je debitovala kao Tatjana u operi Onjegin Čajkovskog, a ove godine kao Dezdemona u Verdijevoj operi Otelo, takođe u Narodnom pozorištu u Beogradu. Radeći na tim ulogama, učila je od dirigenata Ane Zorane Brajević, Zorice Mitev i Dejana Savića. Na trećem Boljšoj festivalu na Mokroj gori (2015) osvojila je drugu nagradu zajedno sa pijanistom Strahinjom Đokićem.
Od 2010. godine radi kao profesor engleskog jezika na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Univerzitetu Singidunum.

 

Milivoje Veljić je zaposlen na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu, u zvanju višeg umetničkog saradnika. Sviranje klavira je učio kod Svetlane Milošević, Mirjane Žiravac i Branke Žiravac, u čijoj klasi je maturirao u SMŠ Dr Vojislav Vučković. Diplomirao je na Katedri za klavir na FMU u klasi prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrade Fakulteta iz Fonda Jelene Pavlović za najboljeg diplomca Katedre za klavir. Doktorirao je na Katedri za kamernu muziku pod mentorstvom prof. Ljudmile Gros-Popović.
Od 2009. godine je umetnički saradnik u klasama prof. emeritus Biserke Cvejić i redovnog profesora Nikole Kitanovskog. Od početka angažovanja na FMU, aktivno učestvuje u ciklusu koncerata Put ka Belkantu, pri čemu je, koncertirajući sa studentima, nastupio u više od dvadeset gradova Srbije.
Bio je zvanični pijanista 43. međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograda, tri festivala Obzorja na Tisi u Novom Bečeju, dva međunarodna takmičenja solo pevača Lazar Jovanović u Beogradu, kao i međunarodnog takmičenja Nikola Cvejić u Rumi. Sarađivao je sa Muzičkom produkcijom RTS i Narodnim pozorištem u Beogradu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i Muzičko opersko teatarske organizacije. Osnivač je dua Shake&Spear.

 

Ljubica Vraneš, mecosopran, je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Radmile Bakočević, u čijoj klasi je i magistrirala. Dobitnik je prve nagrade, kao i nagrade za najboljeg mecosoprana na takmičnenju Nikola Cvejić, koju joj je dodelila prof. Biserka Cvejić. Osvojila je i prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović. Bila je član ansambla Operskog studija Narodnog pozorišta, koji je vodio prof. Nikola Kitanovski, kao i operskog studija Borislav Popović koji su vodili prof. Radmila Bakočević i Dejan Savić. Član je operskog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu. Nastupala je na koncertima Put ka Belkantu, kao i na mnogim koncertima u Beogradu i širom zemlje. Ulogom Fenene u Verdijevoj operi Nabuko, je debitovala u Temišvarskoj operi. U operskoj kući u Krajovi nastupala je u operama Otelo, Rigoleto i Karmen.

Loading...