Koncert violistkinje Nataše Petrović i pijanistkinje Bojane Dimković

26.02.2018., 21:00

Koncert se realizuje u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije. Na programu su dela Šumana, Hindemita i Jevtića.

Program:
Robert Šuman     
Märchenbilder – četiri komada za violu i klavir, op. 113
Nicht schnell
Lebhaft
Rasch
Langsam, mit melancholischem Ausdruck

Ivan Jevtić        
Prelidi za violu i klavir
Andante
Tranquillo
Amoroso
Allegro molto

Paul Hindemit    
Sonata za violu i klavir, op. 11/4
Fantasie
Thema (mit Variation)
Finale (mit Variationen)

Biografije:
Nataša Petrović je završila osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića; Usavršavala se na londonskom konzervatorijumu Guildhall School of Music and Drama u Londonu, u klasi prof. Dejvida Takenoa. Doktorske studije je završila 2011.godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Dejana Mlađenovića.
Izvela je premijerna dela na Festivalu klasične muzike XX i XXI veka, festivalu KOMA i na Tribini kompozitora. Član je kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa od osnivanja ansambla (1992), sa kojim je imala nastupe, kao član manjih kamernih ansambala i kao solista. Održala je brojne resitale u većim salama u Beogradu, Kragujevcu i u Londonu. Napravila je trajne TV zapise u različitim emisijama.
Kao član gudačkog kvarteta Da Capo (London) je osvojilae dve prve nagrad,e na takmičenjima Chartered Surveyors String Quartet Competition i Gerald Heller & Rosemary Rappaport String Quartet Prize. Natupali su u Londonu, Italiji, kao i na festivalima u Francuskoj i Grčkoj, a takođe su učestvovali na Simpozijumu kvarteta u Londonu (London String Quartet Symposium).
Predavala je u Školi za muzičke talente u Ćupriji i bila asistent na FMUu Beogradu u klasi prof. Petra Ivanovića. Zaposlena je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu u zvanju redovnog profesora za umetničku oblast Gudački instrumenti – viola.

Bojana Dimković (Beograd) vodi raznovrsnu karijeru kao pijanistkinja, čembalistkinja i predavač. Zaposlena je na klavirskom odseku Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu i često sarađuje sa istaknutim pojedincima i ansamblima, i to sa ansamblom Metamorfozis, Kelnskom akademijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Novom beogradskom operom, Beogradskom baroknom akademijom, Gudačima Svetog Đorđa, Kameratom Serbikom i pojedincima, kao što su Ljubiša Jovanović, Katarina Jovanović, Sandra Belić, Đorđe Milošević, Saša Mirković i drugima. Van granica zemlje, zapaženi su nastupi sa ansamblima The Nightingale Trio, The Early Music Experiment i baroknim ansamblom The Musicians of London Wall.
Doktorirala je na FMU u Beogradu, pri odseku za kamernu muziku. Postdiplomske studije, na odseku za istorijsko izvođenje, je završila na londonskom konzervatorijumu Guildhall School of Music and Drama, kod prof. Karol Ćerasi (čembalo i fortepiano) i kod prof. Džejmsa Džonstona (šifrovani bas). Na istom konzervatorijumu je diplomirala na odseku za klavir, a potom dobila titulu mastera muzike na odseku za kamerno izvođenje (prof. Kerolajn Palmer, prof. Čarls Oven). Srednje muzičko obrazovanje je započela u Beogradu i nastavila u Velikoj Britaniji kao stipendista prestižne škole za muzičke talente Persl. Osvojila je nagrade na značajnim takmičenjima Brodvud (čembalo), Rojal oversiz lig i Ketlin Ferije (kamerna muzika/korepeticija).
Koncertni angažmani uključuju izvođenja širom Evrope, kao i u značajnim koncertnim dvoranama i festivalima u zemlji. Učestvovala je brojnim radio i televizijskim emisijama. Član je uredničkog tima za časopis Facta Universitatis: Visual Arts and Music.
Više detalja

Loading...