Festival Svetski dan(i) poezije / 21 – 24. mart

21.03.2018-24.03.2018, 00:00
-

SVETSKI DAN(I) POEZIJE 2018: Jezičke igre

21–24. mart 2018.

čitanja-slušanja/ razgovori / izložba / performansi/ filmovi

Festival Svetski dan(i) poezije okuplja autore iz sveta i Srbije, donoseći u Beograd novosti sa književnih i kulturnih scena Evrope i sveta. Pored autorskog čitanja pesama, na klasičan ali i nekonvencionalan način, festival naglašava produktivnost sadejstva poezije i drugih medija. Ovogodišnje izdanje posvećeno je temi odnosa jezika i društva, kroz primere sadejstva poezije, performansa i kratkog filma.

Od 8. do 29. marta u galeriji Poodrum publika ima priliku da vidi internacionalnu izložbu „Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva“.

Izložba je inicirana na Univerzitetu Cirih i realizuje se kao „turing“ projekat u nekoliko evropskih gradova i lokalnim institucijama. Njeno beogradsko izdanje usredsređuje se na performans i umetnost socijalističke Jugoslavije, a obuhvata i radove nastale u drugim istočnoevropskim sredinama. Izložba je upriličena između ostalog i u svrhu podsećanja na situacije koje trenutno nedostaju na prostoru ovog regiona – kolektivne umetničke činove i delovanja transnacionalnog karaktera.

Na festivalu se razgovara o moćima i krhkosti poezije, o instrumentalizaciji jezika u komunikacijske i političko-ideološke svrhe…

Iz berlinske Kuće poezije i s festivala Zebra Poetry Film International Berlin/Minster stižu kratki filmovi nastali na osnovu poezije, a prikupljeni iz čitavog sveta.

Festival omogućava učenicima beogradskih gimnazija zainteresovanim za književnost i pisanje da se u svojim školama, kao i na festivalu, druže i razgovaraju sa pesnicima.

Gosti festivala 2018:

Pesnikinje i pesnici: Tanja Bakić (Podgorica), Laslo Blašković (Novi Sad), Adisa Bašić (Sarajevo), Dušan Vejnović (Novi Sad), Sara Ventroni (Rim), Đan Mario Vilalta (Pordenone), Srđan Gagić (Beograd), Eugen Gomringer (Rehau), Lidija Dimkovska, (Ljubljana/Skoplje), Dejan Ilić (Beograd), Lisandri Kola (Tirana), Mirjana Frau Kolarski (Novi Sad), Josip Kocev (Skoplje), Katalin Ladik (Budimpešta), Tomislav Marinković (Lipolist), Natalija Marković (Beograd), Vlado Martek (Zagreb), Grupa „Nacista i Zlatousti“ (Beč/Berlin): Sandra Gugić, Tomas Arst, Gerhild Štajnbuh; Grupa „Poezin“ (Novi Sad / Beograd): Nikola Oravec, Milan Mijatović i Đorđe Đorđević, Marion Pošman (Berlin), Ana Ristović (Beograd), Goran Stanković (Niš), Slobodan Tišma (Novi Sad), Stevan Tontić (Novi Sad) i Vitomirka Trebovac (Novi Sad).

Gosti festivala su i Tomas Volfart, direktor berlinske Kuće poezije, Tomaš Glanc, slavista i Zabine Henzgen, slavistkinja i umetnica, Goran Gocić, književnik, Jovana Stojanović germanistkinja i Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti.

Prevodioci na manifestaciji: Bojana Bratić Ivić, Dejan Ilić, Dragoslav Dedović, Biljana Andonovska, Vesna Strika i Irena Brkić.

Urednici programa festivala 2018: Olivera Stošić Rakić, Dubravka Đurić i Vladimir Kopicl.

Više o programu ovde.

Medijski sponzori

 

 

Loading...