Koncert dua „DJ“

22.03.2018., 20:00

Violinistkinja Dejana Goločevac i pijanistkinja Jasna Tucović sarađuju od 2009. godine. U tom periodu održale su niz koncerata sa različitim programima za ovaj sastav u najznačajnijim salama u Beogradu, kao i u Foajeu Folksopere u Beču. Od 2012. godine duo nastupa pod imenom DJ.

Koncert je podržao Austrijski kulturni forum u Beogradu.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata u Ge-duru, KV 379
I Adagio – Allegro
II Thema – Andantino cantabile
    Variazioni 1-5
    Thema – Allegretto

Antonjin Dvoržak  
Romatični komadi, op. 75
Allegro moderato    
Allegro maestoso    
Allegro appassionato    
Larghetto

Jan Sibelijus                      
Humoreska, op. 89, br. 3

Aleksandar Glazunov         
Antrakt iz baleta Rajmonda

Igor Stravinski    
Divertimento
I Sinfonia
II Danses Suisses
III Scherzo
IV Pas de deux
    a) Adagio
    b) Variation
    c) Coda

Biografije:
Dejana Goločevac (Beograd, 1977) je završila MŠ Dr Vojislav Vučković u klasi svog oca Jovana Goločevca. Sa 14 godina postala je student Fakulteta za muziku i scenske umetnosti u Beču, gde je diplomirala i magistrirala u klasi Mihaela Frišenšlagera. Bila je stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije od 1987. do 1999. i Fondacije Klueber iz Lucerna.
Za vreme školovanja u Beogradu je osvojila niz nagrada: prve republičke i savezne nagrade na takmičenjima učenika i studenata muzike (1986, 1989), Prvu nagradu na Festivalu muzičkih škola Srbije (1987), Treću i Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju mladih violinista Jaroslav Kocijan u Usti nad Orlici (1986, 1987),  Drugu nagradu na takmičenju Mikelanđelo Abado (1992) u Sondriju, Specijalnu nagradu za usavršavanje mladih talenata na Takmičenju Pablo de Sarasate (1993) u Pamploni, Treću nagradu na austrijskom takmičenju Gradus ad Parnassum i Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu (1996). Bila je finalista Međunarodnog takmičenja mladih violinista Jehudi Menjuhin (1989) i polufinalista Međunarodnog takmičenja Tibor Varga u Sionu. Dobitnica je Oktobarske nagrade grada Beograda za učenike.
Nastupala je na brojnim koncertima, najčešće sa sestrom – pijanistkinjom Tatjanom Goločevac, a u poslednjih osam godina kontinuirano sarađuje sa pijanistkinjom Jasnom Tucović. Svirala je kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS i Umetničkim ansamblom Vojske RS Stanislav Binički, Sarajevskom filharmonijom, kamernim orkestrima Sofijski solisti, Gudači sv. Đorđa, kao i sa kamernim orkestrom Argua iz Švajcarske. Gostovala je u Švajcarskoj, Bugarskoj, Rusiji, Italiji i gradovima bivše Jugoslavije.
Stalni je član orkestra bečke Folksopere.

Jasna Tucović (Beograd, 1975.) je diplomirala i magistrirala klavir na FMU u klasi prof. Nevene Popović. Tokom studija je otkrila poseban afinitet za bavljenje kamernom muzikom, koja će postati osnovno polje njenog umetničkog delovanja. Kamernu muziku je najpre specijalizirala u klasi prof. Olivere Đurđević, a potom i doktorirala iz iste umetničke oblasti na FMU na temu interpretacije sonata za violinu i klavir Roberta Šumana, pod mentorstvom dr um. Dejana Subotića. Usavršavala se na majstorskim kursevima Vladimira Petroviča Činaeva, Paula Gulde i Pavela Nersesjana. U toku školovanja je osvajala nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima kao solista (Associazione Culturale Fryderyk Chopin u Rimu, 1993, i na takmičenju posvećenom Francu Šubertu u organizaciji EPTA Srbije u Beogradu, 1997) i član kamernog ansambla (na takmičenjima u Strezi, 1991, i Petar Konjović u Beogradu, 1998).
U okviru raznovrsnih kamernih ansambala je sarađivala sa nekim od najistaknutijih umetnika sa ovih prostora: violinistima Bogdanom Božovićem, Dejanom Goločevac, Vesnom Stanković i Gordanom Trajkovićem, flautistima Ljubišom Jovanovićem i Janošem Balintom, violončelistima Aleksandrom Latkovićem i Draganom Đorđevićem i drugima. Nastupala je na koncertima širom Srbije, u Crnoj Gori, Italiji, Francuskoj, Rumuniji, Austriji i Švajcarskoj i učestvovala na važnim festivalima u regionu kao što su BEMUS, Budva grad teatar, Mermer i zvuci, Mokranjčevi dani, kao i na festivalima savremene muzike Tribina kompozitora u Beogradu i Controcanto u Rimu. Jedan je od osnivača festivala Kozart u Aleksandrovcu župskom i redovni učesnik istog (2008-2011). Jasna Tucović je dala značajan doprinos promociji savremene srpske muzike svojim angažmanom u okviru trija Donne di Belgrado (2001‒2003) i učešćem u promotivnoj turneji Antologija srpske solo-pesme u izdanju UKS u sezoni 2009/2010.
Jasna Tucović je vanredni profesor na Katedri za kamernu muziku FMU u Beogradu.

 

Loading...