Виолинисткиња Дејана Голочевац и пијанисткиња Јасна Туцовић сарађују од 2009. године. У том периоду одржале су низ концерата са различитим програмима за овај састав у најзначајнијим салама у Београду, као и у Фоајеу Фолксопере у Бечу. Од 2012. године дуо наступа под именом DJ.

Концерт је подржао Аустријски културни форум у Београду.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната у Ге-дуру, KV 379
I Adagio – Allegro
II Thema – Andantino cantabile
    Variazioni 1-5
    Thema – Allegretto

Антоњин Дворжак  
Роматични комади, оп. 75
Allegro moderato    
Allegro maestoso    
Allegro appassionato    
Larghetto

Јан Сибелијус                      
Хумореска, оп. 89, бр. 3

Александар Глазунов         
Антракт из балета Раjмонда

Игор Стравински    
Дивертименто
I Sinfonia
II Danses Suisses
III Scherzo
IV Pas de deux
    a) Adagio
    b) Variation
    c) Coda

Биографије:
Дејана Голочевац (Београд, 1977) је завршила МШ Др Војислав Вучковић у класи свог оца Јована Голочевца. Са 14 година постала је студент Факултета за музику и сценске уметности у Бечу, где је дипломирала и магистрирала у класи Михаела Фришеншлагера. Била је стипендиста Фондације за развој научног и уметничког подмлатка Србије од 1987. до 1999. и Фондације Klueber из Луцерна.
За време школовања у Београду је освојила низ награда: прве републичке и савезне награде на такмичењима ученика и студената музике (1986, 1989), Прву награду на Фестивалу музичких школа Србије (1987), Трећу и Прву награду на Међународном такмичењу младих виолиниста Јарослав Коцијан у Усти над Орлици (1986, 1987),  Другу награду на такмичењу Микеланђело Абадо (1992) у Сондрију, Специјалну награду за усавршавање младих талената на Такмичењу Пабло де Сарасате (1993) у Памплони, Трећу награду на аустријском такмичењу Gradus ad Parnassum и Прву награду на Међународном такмичењу Музичке омладине у Београду (1996). Била је финалиста Међународног такмичења младих виолиниста Јехуди Мењухин (1989) и полуфиналиста Међународног такмичења Тибор Варга у Сиону. Добитница је Октобарске награде града Београда за ученике.
Наступала је на бројним концертима, најчешће са сестром – пијанисткињом Татјаном Голочевац, а у последњих осам година континуирано сарађује са пијанисткињом Јасном Туцовић. Свирала је као солиста са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС и Уметничким ансамблом Војске РС Станислав Бинички, Сарајевском филхармонијом, камерним оркестрима Софијски солисти, Гудачи св. Ђорђа, као и са камерним оркестром Аргуа из Швајцарске. Гостовала је у Швајцарској, Бугарској, Русији, Италији и градовима бивше Југославије.
Стални је члан оркестра бечке Фолксоперe.

Јасна Туцовић (Београд, 1975.) је дипломирала и магистрирала клавир на ФМУ у класи проф. Невене Поповић. Током студија је открила посебан афинитет за бављење камерном музиком, која ће постати основно поље њеног уметничког деловања. Камерну музику је најпре специјализирала у класи проф. Оливере Ђурђевић, а потом и докторирала из исте уметничке области на ФМУ на тему интерпретације соната за виолину и клавир Роберта Шумана, под менторством др ум. Дејана Суботића. Усавршавала се на мајсторским курсевима Владимира Петровича Чинаева, Паула Гулде и Павела Нерсесјана. У току школовања је освајала награде на домаћим и међународним такмичењима као солиста (Associazione Culturale Fryderyk Chopin у Риму, 1993, и на такмичењу посвећеном Францу Шуберту у организацији ЕПТА Србије у Београду, 1997) и члан камерног ансамбла (на такмичењима у Стрези, 1991, и Петар Коњовић у Београду, 1998).
У оквиру разноврсних камерних ансамбала је сарађивала са неким од најистакнутијих уметника са ових простора: виолинистима Богданом Божовићем, Дејаном Голочевац, Весном Станковић и Горданом Трајковићем, флаутистима Љубишом Јовановићем и Јаношем Балинтом, виолончелистима Александром Латковићем и Драганом Ђорђевићем и другима. Наступала је на концертима широм Србије, у Црној Гори, Италији, Француској, Румунији, Аустрији и Швајцарској и учествовала на важним фестивалима у региону као што су БЕМУС, Будва град театар, Мермер и звуци, Мокрањчеви дани, као и на фестивалима савремене музике Трибина композитора у Београду и Controcanto у Риму. Један је од оснивача фестивала Козарт у Александровцу жупском и редовни учесник истог (2008-2011). Јасна Туцовић је дала значајан допринос промоцији савремене српске музике својим ангажманом у оквиру трија Donne di Belgrado (2001‒2003) и учешћем у промотивној турнеји Антологија српске соло-песме у издању УКС у сезони 2009/2010.
Јасна Туцовић је ванредни професор на Катедри за камерну музику ФМУ у Београду.

 

Loading...