Koncert violončelistkinje Marije Tadić i pijaniste Radana Jovanovića

05.03.2018., 20:00

Mlada violončelistkinja je učenica 4. razreda Srednje muzičke škole „Josip Slavenski“. Publici će se predstaviti delima Baha, Bruha, Paganinija i Poparića. 

Program:
Johan Sebastijan Bah        
Svita za violončelo br. 3, BWV 1009
Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Bourrée 1
Bourrée 2
Gigue

Maks Bruh                           
Kol Nidrej

Ivan Poparić    
Pesma i Igra

Nikolo Paganini
Mozes–fantazija

Biografije:
Marija Tadić (Beograd, 1999) je započela muzičko obrazovanje u OMŠ Vladimir Đorđević u klasi prof. Radmile Knežević, a sada pohađa 4. razred SMŠ Josip Slavenski u klasi prof Nebojše Jankovića. Učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Kao učesnik programa Erasmus+, nastupila je u Beogradu i Madridu. Bila je vođa violončela orkestra Regionalne dečje filharmonije, sa kojom je nastupala u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu (Kolarac, DKC, Sava centar), a 2016. godine je svirala ispred 10.000 ljudi na stadionu Tašmajdana. Kao član Orchestra dei 100 ragazzi je imala priliku da nastupim u pozorištu Teatro grande u Bresi i na gradskom trgu Sirmione. Kao član kvarteta Regionalne dečje filhramonije je nastupila u Stokholmu i na ostrvu Aland. Bila je član orkestra Borislav Pašćan. Usavršavala se na majstorskim kursevima Aleksandra Latkovića, Ksenije Trotovsek, Dejana Božića, Damjana Saramandića, Maje Bogdanović i drugih.

Radan Jovanović (Sremska Mitrovica, 1990) je započeo muzičko obrazovanje  u MŠ Josip Slavenski u Beogradu učeći klavir u klasi prof. Ljiljane Jevtić. Završio je klavirski i teoretski odsek SMŠ Josip Slavenski kao đak generacije. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ninoslava Živkovića. Tokom studija klavira, upisuje i studije dirigovanje u klasi prof. Bojana Suđića. Tokom studija je radio sa horovima Srpsko-jevrejsko pevačko društvo – Hor Braća Baruh i Obilić AKUD Branko Krsmanović. Godine 2014. zajedno sa studentima instrumentalnih odseka osniva orkestar Beogradski simfoničari, sa kojim je do sad ostvario zapažene nastupe u Beogradu (Kolarac, SKC, Dečji kulturni centar…), Pančevu, Novom Sadu (u okviru finala 8. Memorijala Isidor Bajić), kao i u Belgiji (Festival omladinskih orkestara, gde osvajaju prvo mesto u takmičarskom delu). Tokom 2015. godine dirigovao je Orkestrom 100 mladih u Italiji (Milano, Breša i Sirmione.  Dirigovao je Simfonijskim orkestrom RTS, Jevrejskim kamernim orkestrom iz Beograda, Kameratom Kronstadt (Brašov, Rumunija), Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i ansamblom za novu muziku Gradilište. Premijerno je dirigovao dela Vladana Radovanovića Glasovi u prostoru i Sonata za dva klavira, čelestu i udaraljke. U martu 2017. godine dirigovao je orkestrom Beogradske filharmonije u ciklusu koncerata za decu.

Loading...