Радници и раднице у култури у потрази за (не)сталним послом / 31. март / 18.00

31.03.2018., 18:00

“Србија је земља креативних људи и то што смо креативни је наша шанса. Ту креативност треба подстицати и подстрекивати. Креативна индустрија је најбрже растући сектор у земљи у којој највећи број запослених има од 25 до 44 године. Држава је коначно препознала тај сектор. Он има кључну улогу у формирањи нових генерација, као и развоју туризма и ребрендирању Србије, улогу у промоцији наше земље као креатвине и иновативне дестинације.“ речи су председнице Владе Србије на отварању недавно одржане конференције Креативна Србија.

Први у низу планираних дебатно-едукативних догађаја у 2018. у организацији програма “Креативно менторство” биће организован у суботу 31. марта од 18.00 часова у простору Артгет Галерија, Културни центар Београда. Овим програмом отварамо циклус дешавања на којима ћемо се уз помоћ саговорника из поменутог креативног и културног сектора Србије бавити проблемима са којима се данас суочава овај сектор. Прва тема коју ћемо покушати да започнемо уз помоћ наших саговорника је трансформација начина и форме рада у култури.

Клизно радно време, рад ноћу, викендом; рад од куће, из хотела, са аеродрома, из парка; глобални хонорари, глобална конкуренција; рад без уговора, с кратким уговорима, хонорарни рад, пројектни рад, рад преко интернета; честа промена послодаваца, нестанак синдиката и стално трагање за послом; континуирано образовање, доквалификација, преквалификација.

Сви ови феномени део су новог глобалног пост-фордистичког система производње. Иако се ова трансформација изворно везује за богате земље света и сервисне индустрије, овакав систем рада сада већ обухвата цео свет и све области рада укључујући и све оне који раде у креативном и културном сектору у Србији.

Како разумети ове промене? Да ли ове промене доносе нове слободе или нове облике (фл)експлоатације културњацима? Ко од ових промена профитира, а ко губи? Које личне и колективне стратегије су могуће, а које присутне у баратању са овом ситуацијом?

О овим питањима, разговараћемо са Миленом Драгићевић Шешић, шефицом Унеско катедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду; Маријаном Цветковић оснивачицом Станица (Stanica / Station – service for contemporary dance ) и Конденз фестивала; Марком Раденковићем оснивачем креативног хаба Нова Искра и Олгом Свободом директорком компаније Gi Group Serbia.

Разговор води доцент др Горан Томка, културолог.

Позивамо вас да нам се придружите и ако сте ви баш један од запослених у креативном сектору дате своје мишљење и поделите своје искуство досадашњег рада.

Програм се реализује у сарадњи са Културним центром Београда.

Програм “Креативно менторство” је први менторски програм у Србији који се бави личним и професионалним развојем будућих лидера у области културе. Програм промовише менторство као начин доживотног учења и размене знања и искуства између остварених професионалаца, ментора, и будућих стручњака, ментија.

Покровитељи четвртог циклуса “Креативног менторства” за сада су МЕДИЦОН, Титан Цементара Косјерић, Coca Cola Hellenic, Министарство културе и информисања Републике Србије, Ерсте Банка Србија, Embassy of Sweden in Belgrade, и Француски институт у Србији. Наши партнери су Ги Гроуп Србија, Нова Искра, Мокрин Кућа, штампарија Визартис, Epic Assistants, Десигнед.рс и други.

Loading...