SVETSKI DAN(I) POEZIJE 2018: Jezičke igre / 23. mart

23.03.2018., 00:00
-

Petak, 23. mart

10.00–13.00 Marion Pošman, Lidija Dimkovska,Tomislav Marinković u poseti beogradskim gimnazijama

18.00–19.30  predstavljanje italijanskih autora: Sare Ventroni i Đan Marija Vilalte

i zbirke pesama italijanske poezije: ČUVARI RAZLIKA

(KCB, Arhipelag i Italijanski institut za kulturu):

Uvodna reč: Davide Skalmani/Davide Scalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu

Učestvuju: Sara Ventroni, Đan Mario Vilalta, Dejan Ilić i Dubravka Đurić

Moderira: Olivera Stošić Rakić

Galerija Artget

Pesnici iz Italije godinama unazad redovni su gosti ovog festivala. Sara Ventroni i Đan Mario Vilalta, dva sasvim različita poetska glasa, u izvesnom smislu simbolišu diverzitet italijanske poetske scene.

Đan Mario Vilalta je jedan od najznačajnih italijanskih pesnika koji se pojavljuju krajem prošlog veka. Vilaltina poezija počinje u tekstu, na stranici, ali je napušta u potrazi za “ drugim”. Reč se gubi čim se izgovori, pa bi poezija bila taj temporalni dispozitiv koji zadržava reč. Poezija je, sem toga, intimni susret sa svetom, ili način da se dosegne izvornost života.

Oslanjajući se na najznačajnije italijanske i anglosaksonske moderniste (Montale, Eliot) Sara Ventroni, poput antropologa, istražuje ostatke modernog industrijskog sveta koji danas u poznom informacijskom dobu nestaje. Njene pesme su namenjene izvođenju, te sam tekst pesme dobija poseban život u govornim/glasovnim ritmovima kada pesnikinja čita na slemovima, ali i kada objavljuje multižanrovske  knjige (poezija, proza, fotografije, crteži…).

Ove godine festival objavljuje zbirku pesama dosadašnjih gostiju iz Italije koji su u periodu od 2007. do 2018. čitali ili izvodili svoju poeziju pred beogradskom publikom: Rapsodi Gruppo Phonografico – Luka Bombardjeri/Luca Bombardieri i Tomazo Pipuči/Tommaso Pipucci, Valerio Magreli/Valerio Magrelli, Umberto Fjori/Umberto Fiori, Marija Gracija Kalandrone/Maria Grazia Calandrone, Lućano Ćekinel/Luciano Cecchinel, Sara Ventroni i Đan Mario Vilalta.

 

20.00–21.30 filmska projekcija i razgovor: Poezija i film

Kuća poezije, Berlin i Zebra Poetry Film International

prikazuju selekciju najboljih kratkih poetskih filmova

Učestvuju: Tomas Volfart, direktor Kuće poezije i Frank Bauman, direktor Gete Instituta i Goran Gocić, književnik

Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

 

Četrnaest kratkih filmovi različitih autora iz čitavog sveta govore o čežnji za bliskošću, seksualnosti, ambivalentnom odnosu prema tradiciji u kojoj se odrasta, o slikama sirijske revolucije koje se iznenada pojavljuju na ulicama Stokholma, o smislu kolekcioniranja odbačenih stvari…

Berlinska Kuća poezije (Haus für Poesie) bavi se širenjem i unapređenjem svih vidova književnog stvaralaštva, naročito poezije, u pisanom obliku, ali i poezije nastale u interakciji s drugim umetnostima i različitim medijima. U Berlinu se tako predstavljaju i razmatraju najrazličitiji vidovi savremene poezije iz čitavog sveta. Ovde su osmišljeni danas popularni formati i programi: www.lyrikline.org – najveći onlajn portal savremene poezije; „the open mike“ – najpoznatije takmičenje mladih pisaca proze i poezije sa nemačkog govornog područja; „poesiefestival berlin“ – najveći festival poezije u Evropi; „VERSschmuggel / reversible“, prevodilačke radionice tokom kojih pesnici iz različitih zemalja prevode u parovima dela jedni drugih; filmski festival „ZEBRA Poetry Film Festival” Münster|Berlin.

ZEBRA Poetry Film Festival Münster|Berlin jedna je od najvećih platformi za krakte filmove bazirane na poeziji. Festival se realizuje svake druge godine, odabrane selekcije se prikazuju na različitim festivalima po svetu, a najbolji filmovi bivaju nagrađani novčanim nagradama. Upravo je u toku konkurs za 2018: http://www.zebrapoetryfilm.org/2018

Medijski sponzori

Loading...