СВЕТСКИ ДАН(И) ПОЕЗИЈЕ 2018: Језичке игре / 23. март

23.03.2018., 00:00
-

Петак, 23. март

10.00–13.00 Марион Пошман, Лидија Димковска,Томислав Маринковић у посети београдским гимназијама

18.00–19.30  представљање италијанских аутора: Саре Вентрони и Ђан Марија Вилалте

и збирке песама италијанске поезије: ЧУВАРИ РАЗЛИКА

(КЦБ, Архипелаг и Италијански институт за културу):

Уводна реч: Давиде Скалмани/Davide Scalmani, директор Италијанског института за културу

Учествују: Сара Вентрони, Ђан Марио Вилалта, Дејан Илић и Дубравка Ђурић

Модерира: Оливера Стошић Ракић

Галерија Артгет

Песници из Италије годинама уназад редовни су гости овог фестивала. Сара Вентрони и Ђан Марио Вилалта, два сасвим различита поетска гласа, у извесном смислу симболишу диверзитет италијанске поетске сцене.

Ђан Марио Вилалта је један од најзначајних италијанских песника који се појављују крајем прошлог века. Вилалтина поезија почиње у тексту, на страници, али је напушта у потрази за “ другим”. Реч се губи чим се изговори, па би поезија била тај темпорални диспозитив који задржава реч. Поезија је, сем тога, интимни сусрет са светом, или начин да се досегне изворност живота.

Ослањајући се на најзначајније италијанске и англосаксонске модернисте (Монтале, Елиот) Сара Вентрони, попут антрополога, истражује остатке модерног индустријског света који данас у позном информацијском добу нестаје. Њене песме су намењене извођењу, те сам текст песме добија посебан живот у говорним/гласовним ритмовима када песникиња чита на слемовима, али и када објављује мултижанровске  књиге (поезија, проза, фотографије, цртежи…).

Ове године фестивал објављује збирку песама досадашњих гостију из Италије који су у периоду од 2007. до 2018. читали или изводили своју поезију пред београдском публиком: Rapsodi Gruppo Phonografico – Лука Бомбардјери/Luca Bombardieri и Томазо Пипучи/Tommаso Pipucci, Валерио Магрели/Valerio Magrelli, Умберто Фјори/Umberto Fiori, Марија Грација Каландроне/Maria Grazia Calandrone, Лућано Ћекинел/Luciano Cecchinel, Сара Вентрони и Ђан Марио Вилалта.

 

20.00–21.30 филмска пројекција и разговор: Поезија и филм

Кућа поезије, Берлин и Zebra Poetry Film International

приказују селекцију најбољих кратких поетских филмова

Учествују: Томас Волфарт, директор Куће поезије и Франк Бауман, директор Гете Института и Горан Гоцић, књижевник

Дворана Културног центра Београда, Коларчева 6

 

Четрнаест кратких филмови различитих аутора из читавог света говоре о чежњи за блискошћу, сексуалности, амбивалентном односу према традицији у којој се одраста, о сликама сиријске револуције које се изненада појављују на улицама Стокхолма, о смислу колекционирања одбачених ствари…

Берлинска Кућа поезије (Haus für Poesie) бави се ширењем и унапређењем свих видова књижевног стваралаштва, нарочито поезије, у писаном облику, али и поезије настале у интеракцији с другим уметностима и различитим медијима. У Берлину се тако представљају и разматрају најразличитији видови савремене поезије из читавог света. Овде су осмишљени данас популарни формати и програми: www.lyrikline.org – највећи онлајн портал савремене поезије; „the open mike“ – најпознатије такмичење младих писаца прозе и поезије са немачког говорног подручја; „poesiefestival berlin“ – највећи фестивал поезије у Европи; „VERSschmuggel / reversible“, преводилачке радионице током којих песници из различитих земаља преводе у парoвима дела једни других; филмски фестивал „ZEBRA Poetry Film Festival” Münster|Berlin.

ZEBRA Poetry Film Festival Münster|Berlin једна је од највећих платформи за кракте филмове базиране на поезији. Фестивал се реализује сваке друге године, одабране селекције се приказују на различитим фестивалима по свету, а најбољи филмови бивају награђани новчаним наградама. Управо је у току конкурс за 2018: http://www.zebrapoetryfilm.org/2018

Meдијски спонзори

Loading...