SVETSKI DAN(I) POEZIJE 2018: Jezičke igre / Sreda, 21. mart

21.03.2018., 00:00
-

Sreda, 21. mart

12.00–13.30 okrugli sto: Poezija, performativnost, politika

specijalni gost: Eugen Gomringer

Učestvuju: Eugen Gomringer, Vlado Martek, Tomaš Glanc, Zabine Henzgen, Vladimir Kopicl

Moderira: Dubravka Đurić

Kulturni centar Beograda, Galerija Artget, Trg Republike 5/I

 

Razgovor je posvećen temama koje pokreće izložba: „Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva“. Zašto je danas bitna nova/radikalna pesnička i umetnička praksa iz doba socijalizma, koji su to faktori koji čine da ona danas bude globalno istorizovana i da bar u nekim segmentima savremene pesničke i umetničke proizvodnje postane važna referentna tačka? Ova poezija se bavila svojom materijalnošću, ali je ulazila i u područje multi/transmedijalnosti i transdisciplinarnosti. Na koji način je poezija uspostavljala odnos sa drugim umetnostima i šta je to značilo za pesnike i umetnike u socijalizmu, a posebno u jugoslovenskom socijalizmu? Zašto su danas grupni umetnički poduhvati na području ovog regiona retkost?

 

18.30–19.30  KCB i „Književni kafe“ Gete instituta:

Pozajmljeni krajolici: poezija Marion Pošman

Učestvuju: Marion Pošman, Stevan Tontić i Jovana Stojanović

Moderira: Biljana Pajić

Kulturni centar Beograda, Galerija Artget, Trg Republike 5/I

Festival omogućava da se u Beogradu premijerno predstavi stvaralaštvo pojedinih pesnikinja i pesnika koji u svojim sredinama spadaju među najznačajnije. Marion Pošman je jedna od najistaknutijih nemačkih pesnikinja generacije 70-tih.  Za nju pesništvo nije drugost u odnosu na pol moći već njegovo podsvesno. Nemačka kritika smatra da poezija krajolika Marion Pošman čitaoca „dovodi u prijatno bestežinsko stanje” i da je u pitanju „mišljenje u najlepšoj formi“. Ovaj razgovor  će ponuditi i malu panoramu nemačkog savremenog pesništva.

20.00–21.30 SLUŠANJE POEZIJE: Lidija Dimkovska, Ana Ristović, Slobodan Tišma, Josip Kocev, Dejan Ilić, Adisa Bašić, Tanja Bakić, Lisandri Kola, Vlado Martek, Katalin Ladik, Mirjana Frau Kolarski, Tomislav Marinković, Laslo Blašković

Režija: Dara De Luka

KCB, različiti prostori, tačka okupljanja: Likovna galerija KCB-a, Knez Mihailova 6

Umesto termina „čitanje poezije“, uobičajenog za autorsko predstavljanje, uvođenjem termina „slušanje“ naglašavamo činjenicu da književnost nije samo individualna stvaralačka aktivnost već i polje razmene i suštinske društvene komunikacije. Pesnici čitaju svoju poeziju na nekoliko punktova u Kulturnom centru Beograda, dok se publika kreće od punkta do punkta i time, od uobičajene atmosfere jedne kulturne institucije, kreira festivalsku procesiju. Suptilna „režija“ programa nosi pečat poetike autora kojeg publika sluša.

Medijski sponzori

 

Loading...