Autorsko- kustosko vođenje kroz izložbu Klavdij Sluban i autori

07.04.2018., 12:00

Galerija Artget – 17. godina Trg republike 5/I

Subota, 7. april 2018

12:00 Autorsko- kustosko vođenje kroz izložbu Klavdij Sluban i autori

UMEĆE POSMATRANJA
5. 4 – 3. 5. 2018.

MILENA ARSENIĆ, BOŠKO ĐORĐEVIĆ, TEODORA IVKOV, MARIJANA JANKOVIĆ, MILUTIN MARKOVIĆ, MAJA MEDIĆ, MATEJ MILENKOVIĆ, MILOVAN MILENKOVIĆ, ANĐELA PETROVSKI, EMILIJA POPOVIĆ, IVANA TEŠIĆ, JELENA ŽIGIĆ Po izboru KLAVDIJA SLUBANA

Posle petodnevne fotografske radionice u Kulturnom centru Beograda i male izložbe učesnika radionice u Francuskom institutu u aprilu 2017, dvanaestoro polaznika/učesnika radionice je pod vođstvom eminentnog francuskog i međunarodno priznatog fotografa Klavdija Slubana nastavilo jednogodišnji kustosko-radionički onlajn proces. Rezultat je izložba Umeće posmatranja dvanaestoro mladih srpskih fotografa:  Milene Arsenić, Boška Đorđevića, Teodore Ivkov, Marijane Janković, Milutina Markovića, Maje Medić, Mateja Milenkovića, Milovana Milenkovića, Anđele Petrovski, Emilije Popović, Ivane Tešić, Jelene Žigić po izboru kustosa-mentora Klavdija Slubana, koji o njihovim radovima, pored ostalog, kaže:

Nastali radovi su raznovrsni, bave se različitim pitanjima i svaki nosi sopstvenu estetiku. Iz radova proizilazi upečatljiva i snažna potreba za pričanjem. Da ne kažem bes. Bes nije nasilje. Reč je o mladim ljudima obrazovanog pogleda među kojima čak i oni koji nisu završili umetničke fakultete pomno prate savremeno umetničko stvaralaštvo. Oni imaju svest o tome gde pripadaju, o svojim korenima i svetu u kome žive. Uprkos tome, ne iskazuju potrebu za jadikovanjem, pobunom ili objavljivanjem svojih stavova. Naprotiv. Izbor medija koji koriste odabran je iz vrlo preciznog razloga: negovanje ličnog izraza, razvoj vizuelnog identiteta radi objašnjavanja svog intimnog odnosa prema svetu.

Taj svet se delimično razlikuje od drugih svetova zbog nedavnih istorijskih događanja, delimično zbog repera koji su još manje jasni nego u drugim svetovima, kao i zbog činjenice da je svakodnevnica teža za one koji su odabrali da za život zarađuju baveći se umetnošću.

Iz toliko subjektivnosti se rađa mnogostruki vizuelni izraz koji obuhvata raznolika polja savremene fotografije. Raznolikost otkriva mnogobrojna lica, da ne kažem kompleksnost, današnje Srbije. Radi se o pogledu mladih fotografa koji se brinu za svet u kome žive.

A šta kad bi savremena srpska fotografija bila nalik radovima Milene Arsenić, Boška Đorđevića, Teodore Ivkov, Marijane Janković, Milutina Markovića, Maje Medić, Mateja Milenkovića, Milovana Milenkovića, Anđele Petrovski, Emilije Popović, Ivane Tešić, Jelene Žigić?

Izložba je u Galeriji Artget KCB-a i Francuskom institutu otvorena od 5. 4. do 3. 5. 2018. u okviru Beogradskog meseca fotografije.

Loading...