ČOVEK DELFIN / 24. april / 19.00

24.04.2018., 19:00

U okviru mini-festivala grčke kulture „Grčki dani u Beogradu 2018”, koji je na programu od 19.  do 29. aprila, u utorak 24. aprila od 19 časova biće prikazana projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma „Čovek Delfin”.

Gost će biti reditelj filma, koji će publici predstaviti film uz prisustvo NJ.E. ambasadora Grčke u Srbiji Eliasa Eliadisa i zamenice i savetnice ambasadora gđe Dafni Kulusju.

Grčke dane u Beogradu” organizuje Ambasada Grčke uz podršku Grada Beograda drugu godinu za redom, a beogradska publika će tokom trajanja festivala na više lokacija imati priliku da upozna grčku kulturu.

Posetioce u Helenskoj fondaciji za kulturu očekuje „Kazantzakis i Ivo Andrić”, predavanje profesora Mila Lompara i izlaganje Kazantzakisovih knjiga, a od ostale ponude izdvajaju se  koncerti i predavanja na Arhitektonskom fakultetu.

Program

Čovek delfin otkriva priču Žaka Majola, legendarnog ronioca na dah, čiji je život bio  inspiracija za kultni film “Veliko plavetnilo” Lika Besona. Od Mediterana do Japana i od Indije do Bahama, srećemo Majolove najbliže prijatelje i rođake, uključujući i njegovu decu Doti i Žan Žaka, kao i svetske šampione u ronjenju na dah – Vilijama Trubridža, Megan Hini – Grier i Umberta Pelizarija, da bismo otkrili portret čoveka koji je pomerao granice ljudskog tela i uma – ne samo da bi oborio sve rekorde nego, nadajući se, da će otkriti dublju povezanost čoveka i mora. Uz naraciju Žan Marka Bara, glumca koji je uspešno portretisao Majola u Velikom plavetnilu, film je protkan retkom filmskom arhivom od ’50-tih goina na dalje, uz zapanjujuću savremenu podvodnu fotografiju.

Ulaz na filmsku projekciju je besplatan.

Program je podržao Sekretarijat za kulturu.

 

(Grčka, Francuska, Kanada, Italija) 2017, 78  (u okviru manifestacije „Dani Grčke u Beogradu“,) 

Režija: Lefteris Karitos

Uloge:  Žan Mark Bar

Loading...