ДОБРИ ПОШТАР / 22. април / 19.00

22.04.2018., 19:00

НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА

ДОБРИ ПОШТАР

Фестивали и награде: најбољи докумантарац на фествалу Рлатни Рајтон, најбољи документарац на фестивалу Милениум докс против гравитације, најбољи докуменатарац Триесте ФФ, најбољи докуменатарац Вашингтон ДЦФФ

Мало бугарско село смештено на граници са Турском одолева странцима још од времена отомаских Турака. Тренутно се одржавају локални избори, а значај малог села постаје политички важан јер је оно прво на удару сиријских избеглица, које из Турске улазе у Бугарску. Поштар Иван има ново политичко решење за кризу: пожелети избеглицама добродошлицу и примити их у село као нове становнике с обзиром да село изумире, јер људи све више одлазе у велике градове. Његови политички противници би или затворили очи или границу и тако решили проблем. Иван схвата да добре намере нису довољне за било какву промену. Потребно је учинити нешто друго.

2016, 82’, документрани филм

Режија: Тонисалв Христов

Сценарио: Тонисла Христов, Лубомир Тсветков

Тонислав Христов је рођен 1978. у Враци у Бугарској. У Финску се преселио 2001. да би снимио свој први докуменатрац Породично благо. Снимио је више награђиваних документараца попут Правила самачког живота (награда за најбољи документарац у Софији), Soul Food Stories (приказан у такмичарском програму престижног IDFA фестивала у Амстердаму), Љубав и инжињерниг (приказан на фестивалима Трибека у Њујорку, Hot Docs у Торонту и Vision du Reel у Ниону), те Добри поштар.

Продуцент: Kарле Ахо

Директор фотографије: Прлин Руевски

Музика: Петер Дундаков

Улоге: Иван Франсузов, Ангела Јекова, Вангел Јеков

Loading...