DOBRI POŠTAR / 22. april / 19.00

22.04.2018., 19:00

NEDELJA FINSKOG FILMA

DOBRI POŠTAR

Festivali i nagrade: najbolji dokumantarac na festvalu Rlatni Rajton, najbolji dokumentarac na festivalu Milenium doks protiv gravitacije, najbolji dokumenatarac Trieste FF, najbolji dokumenatarac Vašington DCFF

Malo bugarsko selo smešteno na granici sa Turskom odoleva strancima još od vremena otomaskih Turaka. Trenutno se održavaju lokalni izbori, a značaj malog sela postaje politički važan jer je ono prvo na udaru sirijskih izbeglica, koje iz Turske ulaze u Bugarsku. Poštar Ivan ima novo političko rešenje za krizu: poželeti izbeglicama dobrodošlicu i primiti ih u selo kao nove stanovnike s obzirom da selo izumire, jer ljudi sve više odlaze u velike gradove. Njegovi politički protivnici bi ili zatvorili oči ili granicu i tako rešili problem. Ivan shvata da dobre namere nisu dovoljne za bilo kakvu promenu. Potrebno je učiniti nešto drugo.

2016, 82’, dokumentrani film

Režija: Tonisalv Hristov

Scenario: Tonisla Hristov, Lubomir Tsvetkov

Tonislav Hristov je rođen 1978. u Vraci u Bugarskoj. U Finsku se preselio 2001. da bi snimio svoj prvi dokumenatrac Porodično blago. Snimio je više nagrađivanih dokumentaraca poput Pravila samačkog života (nagrada za najbolji dokumentarac u Sofiji), Soul Food Stories (prikazan u takmičarskom programu prestižnog IDFA festivala u Amsterdamu), Ljubav i inžinjernig (prikazan na festivalima Tribeka u Njujorku, Hot Docs u Torontu i Vision du Reel u Nionu), te Dobri poštar.

Producent: Karle Aho

Direktor fotografije: Prlin Ruevski

Muzika: Peter Dundakov

Uloge: Ivan Fransuzov, Angela Jekova, Vangel Jekov

Loading...