EUTANAZISTA / 20. april / 21.00

20.04.2018., 21:00

NEDELJA FINSKOG FILMA

EUTANAZISTA

Festivali i nagrade: pet nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi, nagrada za najbolji scenario na Tokio IFF, Toronto FF

Veijo obavlja eutanaziju kućnih ljubimaca, radeći taj posao bez dozvole, na crno. Pse ubija puškom u šumi, a mačke guši izduvnim gasovima u starom autu. Ima puno posla, jer ove usluge naplaćuje manje od lokalnog veterinara. Veijo upoznaje medicinsku sestru Lottu, koja radi u bolnici u kojoj Veijov otac leži na samrti. Ona biva privučena njegovim jakim i mračnim karakterom. I dok Veijo želi da njegov otac pati što je više moguće, bizarna ljubavna veza između Lotte i Veija počinje da se razvija.

2017, 83’, igrani film

Režija, scenario i montaža: Temu Niki

Temu Niki je sin farmera iz Sisma u Finskoj i samouki reditelj. Režirao je desetine kratkih filmova i stotine reklama, muzičkih spotova, televizijskih serija, kao i dva igrana filma: Lovemilla i Tri puta Simo. Filmovi ovog žanrovski raznovrsnog reditelja do sada su prikazani i nagrađivani na festivalima u Sandensu, Sijetlu, Kanu (za mlade talente), CICFF, Tampere Film Festivalu, MoMa, Klenmon Ferandu.

Producenti: Jani Poso i Temu Niki

Direktor fotografije: Sari Altonen

Muzika: Timo Kaukolampi i Tuomo Puranen

Uloge: Veijo Mati Onisamaa, Petri Jari Virman, Lota Hanamaija Nikander, Marti Heiki Nousiainen

 

Loading...