HOBIHORS REVOLUCIJA / 23. april / 19.00

23.04.2018., 19:00

NEDELJA FINSKOG FILMA

HOBIHORS REVOLUCIJA

Festivali i nagrade: Grand Pri Tampere Film Festival: Risto Jarva, nagrada publike na Sinekid Amsterdam, nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi za najbolji dokumentarni film

Film prati tri tinejdžerke čiji je život potpuno izmenjen njihovim novim hobijem. Hobihors je stara tradicionalna igra u kojoj deca jašu drveni štap sa napravljenom konjskom glavom na vrhu. Međutim, ove tri tinejdžerke podižu ovu igru na novi nivo. Hobisti postaju nezvanična organizacija koja funkcioniše dobrovoljno preko instagrama i drugih društvenih mreža. Oni su od ove stare neobične igre napravili festival sa takmičarskim karakterom. Ljubav mladih prema ovoj neobičnoj igri počinje da se širi i van granica Finske.

2017, 89’, dokumentarni film

Režija i scenario: Selma Vilhunen

Selma Vilhunen je scenaristkinja i rediteljka dokumentarnih i igranih filmova nominovana za nagradu Evropske filmske akademije. Diplomirala je na univerzitetu u Turku i režirala je dugometražni dokumentarac Pesma, koji je premijerno prikazan u Finskoj u aprilu 2014, i kratki igrani filma Moram li ja da brinem o svemu? 2012, nominovan za Oskara za najbolji kratki film te godine. Režirala je nagrađivani dokumentarac Poni devojke 2008. i debitantski igrani film Homesick 2005. Jedna je od suosnivača filmske kopanije Tuffi Films u Helsinkiju.

Producent: Venla Hell Stendt

Direktori fotografije: Sari Altonen, Selma Vilhunen

Muzika: Henrik Oja

Uloge: Mariam Njie, Elsa Salo, Alisa Arniomaki

Loading...