KAISA I ČAROBNA ŠUMA / 20. april / 19.00

20.04.2018., 19:00

NEDELJA FINSKOG FILMA

KAISA I ČAROBNA ŠUMA

Festivali i nagrade: Berlinski filmski festival, finska nacionalna nagrada Jusi za najbolji dokumentarni film i nominacija za najbolji dizajn zvuka

Mladi švajcarski putopisac Rober Krote dobija poziv da dođe na Arktik i poseti severne narode. Upoznaje se sa Skolti Sami i ubrzo otkriva specifičan način pričanja priča koje gaje nordijski narodi, posebno šarmanta starica Kaisa Gaurilof. Rober počinje da snima njene priče koje se dešavaju u čarobnoj šumi. Njene priče, snolike bajke, u filmu su ilustrovane takođe snolikim animacijama i izvanrednim dizajnom zvuka. Roberove lične impresije i istorijski ratni događaji, koji ostavljaju traga u Kaisinim pričama, tvore jedan specifičan dokumenatarac pun topline i bajkovite snolikosti.

2016, 82′, dokumentarni film

Režija i scenario: Katja Gaurilof

Katja Gaurilof je rođena u Inari u Finskoj. Studirala je filmsku režiju u Tampereu od 2000. do 2004. Suvlasnik je filmske kuće Oktobar. Do sada je režirala dokumentarne filmove Vrisak u vetru, Konzerviran san, koji je prikazan na festivalu kulinarskog filma 2012. Njen treći dokumenatrni film Kaisa i čarobna šuma je svetsku premijeru imao na Berlinskom filmskom festivalu 2017.

Producent: Jonas Berghal

Direktori fotografije: Heiki Farm, Enrike Mendez

Muzika: Timo Peltola

Uloge: Katja Gaurilof, Robert Crottet, Mohandas Gandi, Jakko Sverlof

Loading...