Koncert klavirskog dua „Barabar“

16.04.2018., 21:00

Klavirski duo „Barabar“ je osnovan 2016. godine. Sastav čine pijanistkinje Ružica Gojković i Jasmina Raković. Na programu su dela Griga, Dvoržaka i Šuberta.

Program:
Edvard Grig            
Svite Per Gint, op. 46 i Per Gint, op. 55 (izbor)
Jutro
Asina smrt
Anitrin ples
Solvejgina pesma
U pećini gorskog kralja

Antonjin Dvoržak 
Slovenska igra br. 2 u e–molu

Franc Šubert       
Fantazija za klavir četvororučno, D. 940

Biografije:
Klavirski duo Barabar – Jasmina Raković i Ružica Gojković – je počeo sa radom 2016. godine. Iskustvo sviranja u različitim kamernim sastavima, a posebno u klavirskom duu, koje su sticale u okviru obrazovanja, iskoristile su za rad u ovom sastavu. Nastupile su na dva koncerta profesora u MŠ Mokranjac, u kojoj obe rade kao korepetitori, profesori klavira i razredne starešine za učenike srednje škole. Nastupile su na humanitarnom koncertu prikupljanja pomoći za učenika njihove matične škole. Na dečjem festivalu Glumijada u Dečjem kulturnom centru izvele su simfonijsku bajku S. Prokofjeva Peća i vuk. Prošle godine su održale dva celovečernja koncerta za dva klavira, a takođe su nastupile na prvom festivalu Piano city festivalu – Novi Sad, na kom su premijerno izvele delo Rave za dva klavira domaćeg mladog kompozitora Juga Markovića, kao i na Četvrtom Međunarodnom festivalu klavira u Subotici – Piano fest. Usavršavale su se kod profesora Juval Admonija i Tami Kanazave.

Jasmina Raković (Beograd, 1988) je završila OMŠ Stanislav Binički u klasi prof. Snežane Kotrošan i SMŠ Mokranjac u klasama prof. Aleksandre Striković i Ivane Tanasković. Završila je osnovne i master studije na FMU u klasi prof. Nataše Mitrović. Školovanje je nastavila u Holandiji u klasi profesora Franka van de Lara na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Prošle godine je završila specijalističke studije na FMU u klasi prof. Ninoslava Živkovića.
Od 2008. godine sarađuje sa prof. Vladimirom Stojnićem i učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Minhen, Barselona, Prag, Milano). Usavršavala  se na majstorskim kursevima kod značajnih pijanista i pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Hakon Austbo, Dmitri Aleksejev, Feliks Gotlib, Tamaš Ungar i Majkl Lesli. Prošle godine je učestvovala na festivalu Piano Summer u Vranju. Zaposlena je u MŠ Mokranjac kao klavirski saradnik na gudačkom odseku.

Ružica Gojković (1986, Prijepolje) je stekla osnovno muzičko obrazovanje u Muzičkoj školi u Prijepolju, u klasi prof. Grete Šećerkadić Ganović, prof. Danijele Kljajić, i prof. Milenka Bajića. Srednje muzičko obrazovanje stekla u  MŠ Mokranjac, u klasi prof. Marije Tasovac i prof. Milice Vasiljević Bisenić. Diplomirala je na FMU u klasi prof. Maje Rajković.
Nastupala je na republičkim i međunarodnim takmičenjima u zemlji, gde je osvojila niz nagrada. Nastupa kao solistkinja, kamerni muzičar i korepetitor. Nastupala je u gradovima širom Srbije (Prijepolje, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Kragujevac, Negotin, Novi Sad, Subotica), Beogradu (u Atrijumu narodnog muzeja, Galeriji Artget, Etnografskom muzeju, SKC, Kolarčevoj zadužbini, DKC) i u Minhenu. Usavršavala se na kursevima profesora Aleksandra Šandorova, Aleksandra Serdara, Nevene Popović, Vladimira Miloševića, Jurija Kota i Vladimira Stojnića. Član je kamernog sastava Kvadrema i aktivno nastupa sa flautistkinjom Jelenom Šarenac i violončelistkinjom Kristinom Ivanković. Angažovana je kao profesorka klavira u MŠ Mokranjac od 2010. godine.

Loading...