Koncert pijaniste Manlija Pinta

26.04.2018., 20:00

Italijanski pijanista Manlio Pinto, prema rečima kritike, „…poseduje autentičan dar za virtuozitet. Suočava se sa partiturom revnosno i veoma delikatno istovremeno; majstor je fantastičnih balansa…“.
Koncert je u okviru festivala „Omaž Neveni Popović“.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart              
Fantazija u de–molu, KV 397

Ludvig van Betoven          
Sonata u De–duru, op. 10/3
Presto
Largo e mesto
Menuetto – Allegro
Rondo – Allegro

Franc Šubert                   
Imprompti u Es–duru , op. 90/2
Imprompti u As–duru , op. 90/4

Klod Debisi                        
Četiri slike
Reflets dans l’eau (Andantino molto), L. 105/1
Hommage à Rameau (Lent et grave), L. 105/2
Cloches à travers les feuilles (Lent), L. 120/1
Poissons d’or (Animé), L. 120/3

Biografija:
Manlio Pinto je počeo da uči klavir sa pet godina, pokazujući izuzetan muzički senzibilitet, a već sa šest i po godina je prvi put nastupio javno. Diplomirao je mlad, sa najvišim ocenama i pohvalama na konzervatorijumu Santa Ćećilija u Rimu, a nakon toga se usavršavao kod Karla Cekija, Novin Afrouz (učenica slavnog Artura Benedetija Mikelanđelija), Bruna Kanina, kao i kod Serđa Fjorentina i Konstantina Bogina. Istovremeno je započeo veoma bogatu koncertnu aktivnost kao solista i kamerni muzičar. Takođe se posvetio i studijama kompozicije, gde su mu mentori bili Tereza Prokaćini, Edgar Alandia i Alesandro Kuzateli.
Nagrađivan je na mnogim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su Giovani pianisti u Peskari, Franc List u Luki, S. Rahmanjinov u Morkoneu, Enio Porrino u Kaljariju i Međunarodno pijanistkičko takmičenje u nemačkom gradu Rotah-Egern.
Osim u Italiji, Manlio Pinto je nastupao kao solista, kamerni muzičar i sa orkestrima u Nemačkoj, Holandiji, Španiji, bivšoj Jugoslaviji, Finskoj, Danskoj, Africi, SAD, Kanadi i Izraelu, uz oduševljenje publike i priznat od strane kritike. U svojstvu predavača je gostovao na Muzičkim akademijama u Novom Sadu i Beogradu, gde je održao predavanja o klavirskoj tehnici. Bio je član žirija međunarodnog konkursa S. Rahmanjinov u Morkoneu. Bio je profesor uporednog klavira i  umetnički saradnik za solo pevače na konzervatorijumu Santa Ćećilija u Rimu. Trenutno je profesor klavira (glavni predmet) na konzervatorijumu u Rijetiju.

…pijanista ima u rukama specijalan muzički blagoslov…
l’Unità
, Rim

…pokazao je da poseduje kako talenat, tako i tehniku za koncertnu karijeru najvišeg ranga…
Glendale News Press,
Los Anđeles

…Skrjabinov Nokturno za levu ruku je zvučao kao da je odsviran sa tri ruke! … Sa Debisijem je ušao u  muziku jednom poetskom rafiniranošću, koju se ne sećamo da smo ikada čuli. Ovaj čovek daje poseban karakter i smisao svakoj noti…
S. Turlakov, Radio-TV, Beograd

Koncerti sećanja na pijanistkinju i profesorku klavira Nevenu Popović (1955–2016), simbolično priređeni  upravo u dane njenog rođendana, ali i preranog odlaska, poput neotvorenog rođendanskog dara, i ove godine slave jedan život posvećen muzici i učenju. Festival Omaž Neveni Popović tokom tri koncertne večeri muzikom će dočarati dugogodišnju Neveninu profesionalnu sveprisutnost. Na prvom Koncertu prijatelja u Sali Kolarčeve zadužbine (25. aprila) nastupaju nekadašnji Nevenini studenti, danas kolege profesori Fakulteta muzičke umetnosti, u ansamblima sa muzičarima čiji je rad u posebnim trenucima i u najrazličitijim sferama muzike bio vezan i uz njeno ime. Nevenin italijanski period muzikom će dočarati njen prijatelj, pijanista Manlio Pinto, koji će se pijanističkom podmladku predstaviti i kao pedagog, na majstorskom kursu. Festival će završiti u Sali Studentskog kulturnog centra (27. aprila), kako i dolikuje, Koncertom studenata klavira. Mladi pijanisti, koji su posredno ili neposredno imali profesionalni kontakt sa slavnom profesorkom, podsećaju na neprocenjivu važnost pedagoškog rada, vrlinu i veštinu prenošenja znanja kao najvažnije stvaralačko uporište i dragocenu umetničku podršku.

Koncert se realizuje u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

Loading...