Концерт пијанисте Манлија Пинтa

26.04.2018., 20:00

Италијански пијаниста Манлио Пинто, према речима критике, „…поседује аутентичан дар за виртуозитет. Суочава се са партитуром ревносно и веома деликатно истовремено; мајстор је фантастичних баланса…“.
Koнцерт је у оквиру фестивала „Омаж Невени Поповић“.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт              
Фантазија у де–молу, КВ 397

Лудвиг ван Бетовен          
Соната у Де–дуру, оп. 10/3
Presto
Largo e mesto
Menuetto – Allegro
Rondo – Allegro

Франц Шуберт                   
Импромпти у Ес–дуру , оп. 90/2
Импромпти у Ас–дуру , оп. 90/4

Клод Дебиси                        
Четири слике
Reflets dans l’eau (Andantino molto), L. 105/1
Hommage à Rameau (Lent et grave), L. 105/2
Cloches à travers les feuilles (Lent), L. 120/1
Poissons d’or (Animé), L. 120/3

Биографија:
Манлио Пинто je почео да учи клавир са пет година, показујући изузетан музички сензибилитет, а већ са шест и по година је први пут наступио јавно. Дипломирао је млад, са највишим оценама и похвалама на конзерваторијуму Санта Ћећилија у Риму, а након тога се усавршавао код Карла Цекија, Новин Афроуз (ученица славног Артура Бенедетија Микеланђелија), Бруна Канина, као и код Серђа Фјорентина и Константина Богина. Истовремено је започео веома богату концертну активност као солиста и камерни музичар. Такође се посветио и студијама композиције, где су му ментори били Тереза Прокаћини, Едгар Аландиа и Алесандро Кузатели.
Награђиван је на многим националним и међународним такмичењима, међу којима су Giovani pianisti у Пескари, Франц Лист у Луки, С. Рахмањинов у Морконеу, Enio Porrino у Каљарију и Meђународно пијанисткичко такмичење у немачком граду Ротах-Егерн.
Осим у Италији, Манлио Пинто је наступао као солиста, камерни музичар и са оркестрима у Немачкој, Холандији, Шпанији, бившој Југославији, Финској, Данској, Африци, САД, Канади и Израелу, уз одушевљење публике и признат од стране критике. У својству предавача је гостовао на Музичким академијама у Новом Саду и Београду, где је одржао предавања о клавирској техници. Био је члан жирија међународног конкурса С. Рахмањинов у Морконеу. Био је професор упоредног клавира и  уметнички сарадник за соло певаче на конзерваторијуму Санта Ћећилија у Риму. Тренутно је професор клавира (главни предмет) на конзерваторијуму у Ријетију.

…пијаниста има у рукама специјалан музички благослов…
l’Unità
, Рим

…показао је да поседује како таленат, тако и технику за концертну каријеру највишег ранга…
Glendale News Press,
Лос Анђелес

…Скрјабинов Ноктурно за леву руку је звучао као да је одсвиран са три руке! … Са Дебисијем је ушао у  музику једном поетском рафинираношћу, коју се не сећамо да смо икада чули. Овај човек даје посебан карактер и смисао свакој ноти…
С. Турлаков, Радио-ТВ, Београд

Концерти сећања на пијанисткињу и професорку клавира Невену Поповић (1955–2016), симболично приређени  управо у дане њеног рођендана, али и прераног одласка, попут неотвореног рођенданског дара, и ове године славе један живот посвећен музици и учењу. Фестивал Омаж Невени Поповић током три концертне вечери музиком ће дочарати дугогодишњу Невенину професионалну свеприсутност. На првом Концерту пријатеља у Сали Коларчеве задужбине (25. априла) наступају некадашњи Невенини студенти, данас колеге професори Факултета музичке уметности, у ансамблима са музичарима чији је рад у посебним тренуцима и у најразличитијим сферама музике био везан и уз њено име. Невенин италијански период музиком ће дочарати њен пријатељ, пијаниста Манлио Пинто, који ће се пијанистичком подмладку представити и као педагог, на мајсторском курсу. Фестивал ће завршити у Сали Студентског културног центра (27. априла), како и доликује, Концертом студената клавира. Млади пијанисти, који су посредно или непосредно имали професионални контакт са славном професорком, подсећају на непроцењиву важност педагошког рада, врлину и вештину преношења знања као најважније стваралачко упориште и драгоцену уметничку подршку.

Концерт се реализује у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду.

Loading...