Koncert violončeliste Ivana Jarića i pijanistkinje Natalije Mladenović

03.04.2018., 21:00

Ivan Jarić je student druge godine doktorskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Srđana Sretenovića.

Program:
Klod Debisi        
Sonata za violončelo i klavir, L. 135
Prologue – Lent, sostenuto e molto risoluto
Sérénade – Modérément animé
Finale – Animé, léger et nerveux

Johan Sebastijan Bah    
Svita br. 5 u ce–molu, BWV 1011
Prélude
Allemande
Courante
Sarabande
Gavotte I, II
Gigue

David Poper       
Koncertna poloneza, op. 14

Biografije:
Ivan Jarić (1993) je počeo da svira violončelo u klasi Milutina Mladenovića. Završio je SMŠ Mokranjac u klasi Bože Saramandića. Osnovne i master akademske studije je završio u klasi Dragana Đorđevića, a specijalističke u klasi Srđana Sretenovića. Trenutno je student druge godine doktorskih studija na FMU u Beogradu u klasi Srđana Sretenovića.
Dobitnik je niza nagrada i priznanja među kojima su prve nagrade na Republičkom takmičenju u kategorijama za violončelo i kamerni duo, prve nagrade na Festivalu muzičkih škola Srbije, prve i specijalne nagrade na Otvorenom školskom takmičenju MŠ Lisinski, treća nagrada u kategoriji za violončelo na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović, kao i prva nagrade na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu.
Dodeljena mu je nagrada iz fonda Dragomir Matić za najboljeg učenika violončela MŠ Mokranjac. Dobitnik je gradske stipendije za talentovane studente i srednjoškolce, Nagrade iz Republičkog fonda za talente kao i stipendije iz fonda Dositeja za najbolje studente završnih godina studija u Srbiji. Nastupao je kao solista u koncertnim dvoranama Beograda, kao i u Nišu, Bačkoj Topoli, Lazarevcu, Zaječaru i Sremskoj Mitrovici. Svirao je kao solista sa BGO Dušan Skovran i sa Kamernim orkestrom Mokranjac, sa kojim je nastupao u Kolarčevoj zadužbini i u Katedrali u Vršcu. Nastupao je u okviru koncerta mladih talenata na Beogradskom međunarodnom Čelo festu, kao i u Festivalskom ansamblu Dejvida Strejndža. Od 2011. godine svira u okviru BGO Dušan Skovran.

Natalija Mladenović je počela da uči klavir sa pet godina u Samari (Rusija). Od jedanaeste godine pohađala je  Centralnu specijalnu mizičku školu pri konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, gde su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski državni konzervatorijum Čajkovski, gde je studirala u klasama Larise Djedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Magistrirala je u klasi prof. Nevene Popović na FMU u Beogradu.
Dobitnik je nagrada na Međunarodnim takmičenjama Petar Konjović u Beogradu i Rubinštajn u Parizu. Nastupala je širom Evrope, kao i širom nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Kao solista je nastupala sa orkestrom Samarske filharmonije i orkestrom RTS-a, pod upravom Angela Šureva i Bojana Suđića. Učestvovala je u izvođenju opera Zora D., Maratonci i Dve glave i devojka Isidore Žebeljan. Sarađivala je sa istaknutim violončelistima, među kojima su Kiril Rodin, Stefan Popov, Ksenija Janković, Mineo Hajaši, Aleksandar Buzlov, Mark Kope; i violinistima Sretenom Krstićem, Matejom  Marinkovićem, Jovanom Kolundzijom, Li Cuan Jinom, Draganom Lawford, Raulom Garsijom Marianom, Jurijem Revičem i drugima. Sa violinistkinjom Ivanom Aćimoski-Žikić je održala niz koncerata u Srbiji u okviru Nacionalne koncertne sezone. Bila je klavirski saradnik na Javnom času koji je održao u Beogradu Miša Majski. Učestvovala je na festivalima BEMUS, NOMUS, NIMUS, Čelo festu i Međunarodnoj tribini kompozitora. Bila je angažovana kao oficijalni klavirski saradnik na takmičenju Muzičke omldine. Snimila je kompakt disk sa violinistom Stankom Madićem, kao i nekoliko dela Ljubice Marić na disku izdatom povodom 100 godina od rođenja kompozitorke. Deluje kao viši umetnički saradnik na Katedri za gudačke instrumente FMU u Beogradu.

Loading...