NATAŠA TEOFILOVIĆ Izložba druga . i prva

05.04.2018-03.05.2018, 12:00-20:00

Likovna galerija Kulturnog centra Beograda
Knez Mihailova 6
NATAŠA TEOFILOVIĆ
Izložba druga . i prva
5. 4 – 3. 5.2018.

“Izložba druga . i prva obuhvata radove koji su nastali u prethodne četiri godine tokom procesa umetničkog istraživanja Nataše Teofilović. Istraživanje nije imalo prethodno zadate ciljeve koje je umetnica sebi postavila, već je bilo vođeno unutrašnjom potrebom izražavanja sa intencijom uranjanja u proces stvaranja koji će doneti još nesagledive uvide i kreativno transformisati samog stvaraoca. Ovakav način rada je jedna od bitnih karateristika umetničke prakse Nataše Teofilović koja rezultira konstelacijom radova ujedninjenih unutrašnjom povezanošću i govori o sposobnosti umetnice da se vešto kreće i stvara u različitim medijima: fotografiji, kompjuterskoj animaciji, digitalnoj grafici, video umetnosti i performansu, što potvrđuje njena dosadašnja umetnička produkcija i dvodecenijsko prisustvo na sceni.”

„U svojim radovima Nataša T istražuje odnos prostora i ljudskog tela, ispitujući
razlike između virtuelne i opipljive stvarnosti. Njeni radovi poseduju strukturu, koju čini odnos između ambijenta i aktera, često belog, crvenog ili crnog, ispražnjenog prostora i identiteta virtuelne osobe/strukture koja je u njemu. Početna osnova za kreiranje radova Nataše T su njeno telo i pokreti, softverski programi, video zapisi i digitalna fotografija. Procesom digitalizacije stvarnosti (razgrađivanje, redukcija i restrukturianje) i digitalnom animacijom, a često i smeštanjem u prazan prostor (void), Nataša T preispituje tehničku i konceptualnu prirodu stvarnog i virtuelnog prostora, njihov „identitet“. Istraživanje tokom kreiranja jeste njen osnovni motiv, proces koji transformiše i samu Natašu, jer priroda virtuelne stvarnosti je da razara identitet, a proces digitalizacije joj pomaže u procesu restruktuiranja/konceptualizacije…Radovi Nataše Teofilović su alternativa svakodnevnom funkcionisanju koje je danas nemoguće zamisliti bez prisustva površine digitalne projekcije. Sa svim tim ekranima oko nas, napustili smo sobu za razmišljanje. Otkrivamo informaciju i onda kada je ne reflektujemo. Posledica svega toga, kada je u pitanju najbitniji proces – duhovno putovanje, jeste da za njega nema više prostora. Nataša nam izložbom otvara prostore za razmišljanje, nudi alternativu našoj potrazi za identitetima, dok kreiramo profile na društvenim mrežama paranoično gomilajući reči, slike i zvukove….“(iz eseja Maide Gruden i Ivana Stanića u katalogu)

Nataša Teofilović je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu, magistrirala je i doktorirala na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Odbranila je prvi doktorat u Srbiji iz digitalne umetnosti 2010. Autorka je knjige “Umetnost pokreta u prostoru praznine”, izdanje  Arhitektonskog fakultet u Beogradu 2011.  Izlaže od 1995. na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Vanredna je profesorka na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu.

Loading...