НАТАША ТЕОФИЛОВИЋ Изложба друга . и прва

05.04.2018-03.05.2018, 12:00-20:00

Ликовна галерија Културног центра Београда
Кнез Михаилова 6
НАТАША ТЕОФИЛОВИЋ
Изложба друга . и прва
5. 4 – 3. 5.2018.

“Изложба друга . и прва обухвата радове који су настали у претходне четири године током процеса уметничког истраживања Наташе Теофиловић. Истраживање није имало претходно задате циљеве које је уметница себи поставила, већ је било вођено унутрашњом потребом изражавања са интенцијом урањања у процес стварања који ће донети још несагледиве увиде и креативно трансформисати самог ствараоца. Овакав начин рада је једна од битних каратеристика уметничке праксе Наташе Теофиловић која резултира констелацијом радова уједнињених унутрашњом повезаношћу и говори о способности уметнице да се вешто креће и ствара у различитим медијима: фотографији, компјутерској анимацији, дигиталној графици, видео уметности и перформансу, што потврђује њена досадашња уметничка продукција и дводеценијско присуство на сцени.”

„У својим радовима Наташа Т истражује однос простора и људског тела, испитујући
разлике између виртуелне и опипљиве стварности. Њени радови поседују структуру, коју чини однос између амбијента и актера, често белог, црвеног или црног, испражњеног простора и идентитета виртуелне особе/структуре која је у њему. Почетна основа за креирање радова Наташе Т су њено тело и покрети, софтверски програми, видео записи и дигитална фотографија. Процесом дигитализације стварности (разграђивање, редукција и реструктуриање) и дигиталном анимацијом, а често и смештањем у празан простор (void), Наташа Т преиспитује техничку и концептуалну природу стварног и виртуелног простора, њихов „идентитет“. Истраживање током креирања јесте њен основни мотив, процес који трансформише и саму Наташу, јер природа виртуелне стварности је да разара идентитет, а процес дигитализације јој помаже у процесу реструктуирања/концептуализације…Радови Наташе Теофиловић су алтернатива свакодневном функционисању које је данас немогуће замислити без присуства површине дигиталне пројекције. Са свим тим екранима око нас, напустили смо собу за размишљање. Откривамо информацију и онда када је не рефлектујемо. Последица свега тога, када је у питању најбитнији процес – духовно путовање, јесте да за њега нема више простора. Наташа нам изложбом отвара просторе за размишљање, нуди алтернативу нашој потрази за идентитетима, док креирамо профиле на друштвеним мрежама параноично гомилајући речи, слике и звукове….“(из есеја Маиде Груден и Ивана Станића у каталогу)

Наташа Теофиловић је дипломирала на Архитектонском факултету, магистрирала је и докторирала на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду. Одбранила је први докторат у Србији из дигиталне уметности 2010. Ауторка је књиге “Уметност покрета у простору празнине”, издање  Архитектонског факултет у Београду 2011.  Излаже од 1995. на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству. Ванредна је професорка на Факултету за медије и комуникацију у Београду.

Loading...