Представљање савремене београдске/српске сцене на фестивалу Imaginaria

28.04.2018., 13:15
-

У оквиру шпанског фестивала Imaginaria који се одржава у Кастељону од 27. 4 – 2. 6. 2018. биће организовано и представљање савремене београдске/српске сцене у суботу 28. априла са почетком у 13.15 часова.

28. 4. 2018. MENADOR espai cultural

13.15 –  Представљање Културног центра Београда и гостујућих пројеката и уметника: Весна Даниловић, Даница Јововић Продановић, Марко Рисовић и Немања Јовановић (Камерадес), Владимир Николић.

…………………………………

Фото-колектив Камерадес основан је 2011. године у Београду са основним циљем да промовише вредности документарне фотографије и њену улогу у савременом друштву. Чланови колектива су шесторица фотографа из Србије: Саша Чолић, Немања Јовановић, Милован Миленковић, Немања Панчић, Марко Рисовић и Марко Рупена, који деле визију документовања стварности и ширења свести о социјално релевантним темама на Балкану. Њихов рад је базиран на савременом приступу фотографији, уз примену визуелних, етичких и наративних аспеката традиционалног документаризма.
Током претходних година, Камерадеси су појединачно или у оквиру колективне праксе учествовали у многобројним пројектима, изложбама, радионицама и разговорима посвећеним документарној фотографији. Релевантне институције и појединци су их због њиховог друштвено ангажованог рада препознали као значајан део савремене регионалне фотографске сцене.

Камерадеси доживљавају фотографију као визуелни језик за комуницирање неизмењене слике стварности, уз јасан и препознатљив став аутора и снажну веру да такав вид комуникације може да допринесе позитивној промени друштва и појединаца.

Изложба Dirty Season, кроз неколико тематских целина: Живот, Став, Нада, Обећање и Вера, представља својеврстан фото-форензички дневник стања српског друштва у периоду од 2010 до данас. Део фотографија са ове изложбе, насталих у периоду 2010–2014, објављен је 2014. у истоименој књизи фото-колектива Камерадес.

Владимир Николић је један водећих уметника на српској сцени савремене визуелне уметности, као и међународно признат аутор. Његов умјетнички рад је у техничком погледу фокусиран углавном на видео, али је у тематском смислу веома разноврстан. У свом ранијем раду, Николић истражује механизме ритуалног потчињавања верском ауторитету и традицији, као и ауторитету историје уметности. Он се стално бави и критиком институција, а преиспитује и стварну позицију уметника у свету уметности, бивајући тако критичан исто толико према себи колико и према било којој другој појави/ствари. Николић је радове излагао на самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству, а учествовао је у међународним уметничким резиденцијалним програмима, као што су програми Фонда за цивилно друштво (Њујорк, 2003), Recollets (Париз, 2007), Otto Прод (Марсеј, 2008), 24cc (Рим, 2011), Times Museum (Гуангдонг, 2014), IASPIS (Стокхолм, 2016), Тобачна 001 (Љубљана, 2017).

Јеноканални видео There is no landscape (6′ 44“, 2014) припада сталном корпусу ауторовог преиспитивања да ли уметност има моћ и ако је има, колика је она, како се манифестује и ко су њени носиоци, конзументи и какви су учинци. Рад је настао у провинцији Гуангдонг као резултат ауторовог резиденцијалног боравка у Кини.

Учествују: Zhai Jia, Xu Qing

Оригинални језик: Мандарински кинески

Титлови: Шпански

Остатак програма:

·         Llotja del Cànem. Seu de la Ciutat. Universitat Jaume I, C/ de Colom, 22. Castellón de la Plana

Фото-колектив КАМЕРАДЕС, DIRTY SEASON, фотографије, 27. 4 – 2. 6. 2018.

Организатори: Universitat Jaume I, Културни центар Београда, Creative Connector

·         Sala Zona 3. C/ del Bisbe Salinas, 6. Castelló de la Plana

Владимир Николић, THERE IS NO LANDSCAPE, једноканални видео, 27. 4 – 2. 6. 2018.

Организатори: Universitat Jaume I, Creative Connector, Културни центар Београда,

 

 

 

Loading...