Svečano otvaranje / MALA KRILA / 19. april / 20.00

19.04.2018., 20:00

NEDELJA FINSKOG FILMA

Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak 19. april u 20.00 projekcijom filma MALA KRILA.

Festivali i nagrade: devet nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi, nagrada Jusi za najbolju debitantkinju Linea Skog, Nagrada publike na Riverun festivalu, dve nominacije na Palm Springs festivalu.

Mala krila je priča o dvanaestogodišnjoj devojčici Varpu koja brzo prolazi kroz detinjstvo i još brže odrasta, jer njena majka ne želi da odraste. Varpu živi sa nezrelom majkom i nikada nije upoznala svoga oca. Kada Varpu shvati da je majka zaboravila da joj čestita rođendan, Varpu odluči da ukrade auto i odveze se na sever u potrazi za svojim ocem, koga zna samo po imenu. Ali njen otac nije onakav kakvog ga je zamišljala.

 

2016, 98’, igrani film

Režija i scenario: Selma Vilhunen

Selma Vilhunen je scenaristkinja i rediteljka dokumentarnih i igranih filmova nominovana za nagradu Evropske filmske akademije. Diplomirala je na univerzitetu u Turku i režirala je dugometražni dokumentarac Pesma, koji je premijerno prikazan u Finskoj u aprilu 2014, i kratki igrani filma Moram li ja da brinem o svemu? 2012, nominovan za Oskara za najbolji kratki film te godine. Režirala je nagrađivani dokumentarac Poni devojke 2008. i debitantski igrani film Homesick 2005. Jedna je od suosnivača filmske kopanije Tuffi Films u Helsinkiju.

Producent: Karle Aho

Direktor fotografije: Tuomo Hutri

Muzika: Paula Vesala

Uloge: Linea Skog, Paula Vesala, Lauri Majiala, Santtu Vanonen

Loading...