KCB radionica za decu i odrasle CRTANJE STANOVA

26.05.2018., 11:00

KULTURNI CENTAR BEOGRADA
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Subota, 26. maj od 11.00 do 12.30
Radionica se održava u okviru XIII Beogradske internacionalne nedelje arhitekture BINA
Radionicu vodi Sonja Jankov, umetnica

Dođite da se družimo, igramo i crtamo!
Učimo da crtamo tehničke crteže i smišljamo kako sve stanovi mogu da izgledaju, a u tome nam pomaže gomila šarenih stikera!
Naravno, crtamo i igramo se svi zajedno, deca i odrasli.

………………………

Radionica je besplatna, namenjena je deci uzrasta od 6 do 14 godina. Da bi bilo dovoljno mesta za sve, i da bismo mogli lepo da radimo sa svima, broj učesnika je ograničen na 10. Zato nam je bitno da se što pre prijavite. Pošaljite vaše ime, prezime, mejl, broj mobilnog i ime, prezime i godište deteta na ana.nedeljkovic@kcb.org.rs

Više informacija o BINI

Detaljan opis programa radionice:

Radionica se fokusira na arhitektonski crtež sa ciljem da učesnici nauče da ga „čitaju” i prepoznaju raspored prostorija u stanovima. U isto vreme se baca svetlo na zaostavštinu Darka i Milenije Marušić jer se radionica fokusira na stanove u Blokovima 61-63 u Novom Beogradu (1971-1973). Koriste se metode interaktivne instalacije, monologa i dijaloga.

Radionica pruža različite informacije. Polaznicima koji ne znaju ništa o arhitektonskom procesu, radionica otkriva odlike tehničkog crteža – njegovu moć da prikaže organizaciju prostora iz ptičje perspektive (u ovom slučaju), njegovu linearnost, preciznost, razliku između prostorija u stanu, kao i razliku između samih blokova na crtežu i zelenih površina koje ih okružuju i na kojima se mogu obavljati različite „outdoor“ aktivnosti. Za one polaznike koji znaju šta je arhitektonski crtež, radionica pruža znanje o tipologiji stanova i njihovom multipliciranju unutar Blokova.

Korišćenjem stikera, metod učenja je zanimljiv za sve uzraste. Učesnici uče da na tehničkom crtežu razlikuju sobe, kuhinju, kupatilo, terasu, kao i šta je sto, ili stolica, krevet, kada, orman, na zabavan način jer se stikerima mogu kreirati različiti narativi, poput ovih o porodici zečeva koji jedu bombone i torte svaki dan, a ne samo za rođendane (vidi sliku). Odabir Blokova 61-63 čini ovu radionicu prijemčivu onima koji žele da uče o arhitekturi 1970-ih, brutalizmu, a pogotovo arhitektima Darku i Mileniji Marušić.

Sonja Jankov (1985) je samostalni umetnik i kustos sa položenim državnim ispitom iz 2015. U svojoj praksi koristi umetničke medije (in-situ i/ili site-specific instalacije, fotografije, skice) koliko i teorijsko pisanje da bi prikazala rezultate istraživanja. Autor je izložbi i projekata GIF i arhitektura: vizuelna praksa kao kritikai, Post-arhiva savremene umetnosti, SPENS i socijalističke sportske dvorane danasi. Autor je brojnih tekstova za izložbene kataloge, akadamskih radova i prikaza, kao i likovnih kritika.

Loading...