КЦБ радионица за децу и одрасле ЦРТАЊЕ СТАНОВА

26.05.2018., 11:00

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАДА
Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Субота, 26. мај од 11.00 до 12.30
Радионица се одржава у оквиру XIII Београдске интернационалне недеље архитектуре БИНА
Радионицу води Соња Јанков, уметница

Дођите да се дружимо, играмо и цртамо!
Учимо да цртамо техничке цртеже и смишљамо како све станови могу да изгледају, а у томе нам помаже гомила шарених стикера!
Наравно, цртамо и играмо се сви заједно, деца и одрасли.

………………………

Радионица је бесплатна, намењена је деци узраста од 6 до 14 година. Да би било довољно места за све, и да бисмо могли лепо да радимо са свима, број учесника је ограничен на 10. Зато нам је битно да се што пре пријавите. Пошаљите ваше име, презиме, мејл, број мобилног и име, презиме и годиште детета на ana.nedeljkovic@kcb.оrg.rs

Више информација о БИНИ

Детаљан опис програма радионице:

Радионица се фокусира на архитектонски цртеж са циљем да учесници науче да га „читају” и препознају распоред просторија у становима. У исто време се баца светло на заоставштину Дарка и Миленије Марушић јер се радионица фокусира на станове у Блоковима 61-63 у Новом Београду (1971-1973). Користе се методе интерактивне инсталације, монолога и дијалога.

Радионица пружа различите информације. Полазницима који не знају ништа о архитектонском процесу, радионица открива одлике техничког цртежа – његову моћ да прикаже организацију простора из птичје перспективе (у овом случају), његову линеарност, прецизност, разлику између просторија у стану, као и разлику између самих блокова на цртежу и зелених површина које их окружују и на којима се могу обављати различите „outdoor“ активности. За оне полазнике који знају шта је архитектонски цртеж, радионица пружа знање о типологији станова и њиховом мултиплицирању унутар Блокова.

Коришћењем стикера, метод учења је занимљив за све узрасте. Учесници уче да на техничком цртежу разликују собе, кухињу, купатило, терасу, као и шта је сто, или столица, кревет, када, орман, на забаван начин јер се стикерима могу креирати различити наративи, попут ових о породици зечева који једу бомбоне и торте сваки дан, а не само за рођендане (види слику). Одабир Блокова 61-63 чини ову радионицу пријемчиву онима који желе да уче о архитектури 1970-их, брутализму, а поготово архитектима Дарку и Миленији Марушић.

Соња Јанков (1985) је самостални уметник и кустос са положеним државним испитом из 2015. У својој пракси користи уметничке медије (in-situ и/или site-specific инсталације, фотографије, скице) колико и теоријско писање да би приказала резултате истраживања. Аутор је изложби и пројеката GIF и архитектура: визуелна пракса као критикаи, Пост-архива савремене уметности, СПЕНС и социјалистичке спортске дворане данаси. Аутор је бројних текстова за изложбене каталоге, акадамских радова и приказа, као и ликовних критика.

Loading...