ПРЕИСПИТИВАЊЕ ОДРЖИВИХ ГРАДОВА / Давид Симон, Шведска / Интерсецтион

12.05.2018., 18:00

КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БЕОГРАДА

Галерија Артгет, Трг републике 5/III

Субота, 12. мај 2018

БИНА ПРЕДАВАЊА
18.00  Преиспитивање одрживих градова / Аутор: Давид Симон, Гетеборг, Шведска

19.00  САЊАЈ СВОЈУ БУДУЋНОСТ: Волксвлијт 2056 / Аутор: Марике Беркерс, Амстердам, Холандија

ПРЕИСПИТИВАЊЕ ОДРЖИВИХ ГРАДОВА / Давид Симон, Шведска / Интерсецтион

Демографски, економски, еколошки и социо-културни значај урбаних подручја конзистентно расте широм света. Одрживост је сама по себи сложена и на много начина оспоравана идеја. Садржи разноврсне елементе, неке које је релативно лако мерити и друге много квалитативније. Штавише, као и развој, одрживост има троструке карактеристике будући да је истовремено нормативна аспирација, идеално стање живота за заједницу и средство за постизање тог стања. У многим дискурсима и практичним применама она је теоретизована, примењена, коришц́ена и злоупотребљена до мере да неки критичари тврде да је, опет као и развој, изгубила било какву корисност. Ова компактна књига има за циљ да допринесе разумевању агенде за одрживу урбанизацију коришћењем ауторитативних интервенција. Доступни градови: Промовисање ефикасног и равноправног приступа урбаним квалитетима, могуц́ностима и услугама. Зелени градови: Управљање оскудним ресурсима, урбаним срединама, екосистемима и климатским променама на одржив начин. Правични градови: Обезбеђивање урбане једнакости, друштвеног укључивања, културне разноликости и урбаних заједница.

Дејвид Сајмон, Размишљање о одрживим градовима: доступно, зелено и правично (2016)

Предавање је организовано у сарадњи са Центром за науку и иновације „Тачка пресека“ (интерсецтион.рс).

САЊАЈ СВОЈУ БУДУЋНОСТ: Волксвлијт 2056, Мариеке Беркерс

Учесници: Мирјана Милановић, Лада Хршак, Михил ван Ирсел, Јарик Оубург, Херман Зондерланд

Тема књиге Сањај своју будућност  је Волксвлијт 2056 – изложба о економској будућности метрополе Амтстердама која је одржана 2016. године. Изложба је била посебна по начину на који су прикупљане и дељене информације о дванаест водећих тема: медији, туризам, разонода, циркуларна економија. екологија, паметни град, иновација, здравство, индустријска логистика, храна и самоодрживост. Дизајнерски тимови су започели конверзације са људима других струка. Заједнички сан се материјализовао у изложби у градској библиотеци. Изложбу је чинило дванаест дизајнерских инсталација које су биле употпуњене хиљадама личних искустава посетилаца. Сам процес је имао карактеристике сна: фрагментисаног, нелинеарног, без хијерајрије и понекад мало хаотичан.

Према изложби Волксвлијт, размишљање о будућности Амстердама је значило размишљање о економској будућности нашег града стога и о свим обрађиваним темама. Ми видимо град као живу лабораторију у којој су теме попут хране, здравства, индустрије и разоноде међусобно повезане. Општина је такође била укључена и подржала је Волксвлијт 2056. Размишљањем о процесима и резултатима, научили смо лекција о томе

Loading...