18. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА“: Калеви Кивиниеми

24.06.2018., 20:30

Фестивал ће свечано отворити Калеви Кивиниеми, светски познати концертни оргуљаш из Финске који је само током прошле године одржао око 100 концерата. Међународна критика убраја овог оргуљаша међу најутицајније музичаре нашег доба.

Фотографијa: Хеики Тули

Програм:
Калеви Кивиниеми (1958)
Токата, тема и варијације

Мишел Корет (1707–1795)
Славуј

Клод Балбастре (1724–1799)
Тема и варијације

Едвардо Торес (1872–1934)
Saetas (комади инспирисани мистичним фолклором Андалузије)

Мануел де Фаља (1876–1946)
Ритуална игра ватре из балета Љубав чаробница

Aрам Хачатурјан (1903–1978)
Адађо из балета Спартак 

Игра сабљама из балета Гајане

Калеви  Кивиниеми  
Импровизација на тему War – Finland 1918

Оскар Мериканто (1868–1924)
Молитва

Јан Сибелијус (1865–1957)
Финландија, оп. 26

Биографија:
Калеви Кивиниеми је светски познати концертни оргуљаш који је током прошле године гостовао у Катедрали Нотр Дам у Паризу, дворани Гевандхаус у Лајпцигу, дворани Чајковски у Москви, Sejong уметничком центру у Сеулу и Катедрали у Мерзебургу.
Дискографија Кивиниемија обухвата више од 160 наслова, укључујући снимке направљене на историјским оргуљама у САД-у, Јапану, Филипинима, Аустралији и широм Европе. Многи од његових снимака су освајали награде, а поседује две златне плоче и једну платинасту. Године 2001. Кивиниеми је добио награду Janne за најбољи фински соло диск, а 2009. године је добио Државну награду за музику у Финској, најистакнутију музичку награду у земљи. Добитник је звања Chevalier OCM и награде Pro Cultura Tavastica et Fennica у Хелсинкију.
Кивиниеми се специјализовао за француску музику и одржао је рецитале у Катедрали Нотр Дам, Сен Сулпису и Базилици Свете Клотилде у Паризу. Направио је и снимке на историјским оргуљама Cavaillé-Coll у Орлеану и Руану.
Имао је турнеје у Европи, САД-у, Јапану, Русији, Азији, Аустралији и на Филипинима. Осим соло реситала и концерата камерне музике, Кивиниеми је наступао са водећим оркестрима као што су Московски камерни оркестар и Московски симфонијски оркестар. Био је члан жирија међународних оргуљских такмичења (Нирнберг, Капри, Шпајер, Коршенброих, Сент Олбанс, Стразбур) и одржао је мајсторске курсеве на Рурском универзитету у Бохуму и Академији Сибелијус у Финској. Током једанаест година (1991-2001) био је уметнички директор Фестивала оргуљске музике у Лахтију. Интезивно је сарађивао са композитором Аулисом Салиненом. Направио је неколико телевизијских представа, укључујући и једну у Нотр Даму у Паризу (2000). Међународне критике убрајају Калевиа Кивиниемиа међу најутицајније музичаре нашег доба.

Loading...