18. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА“: Кристијан Шмит

26.06.2018., 20:30

Немачки оргуљаш Кристијан Шмит, добитник награде „Ехо“, убраја се међу најтраженије концертне оргуљаше данашњице, о чему сведоче и позиви из Берлинске филхармоније, Салцбуршког фестивала и бечког „Музикферајна“.
Концерт реализујемо у сарадњи са Goethe-institut у Београду.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Токата у Еф–дуру, BWV 540/1

Корални прелудијум Schicke dich, o liebe Seele, BWV 654a

Фуга у Еф-дуру, BWV 540/2

Арво Перт (1935)
Annum per annum

Густав А. Меркел  (1827–1885)
Варијације на Бетовенову тему, оп. 109

Јохан Себастијан Бах
Корални прелудијум Jesus Christus unser Heiland, BWV 666a

Токата и фуга у де–молу, BWV 565

Биографија:
Кристијан Шмит (Christian Schmitt) је наступао на концертним турнејама у многим европским земљама, као и у Кини, Јапану и Канади. Шмит је оргуљаш Бамбершких симфоничара и уметнички директор циклуса оргуљских концерата у сали овог оркестра (Joseph Keilberth Hall). Прошле године је са Бамбершким симфоничарима премијерно извео концерт за оргуље Тошија Хосокаве, дело које је специјално за њега компоновано.
Његову дискографију чини 35 соло снимака за различите издаваче укључујући и Дојче грамофон. Ова дискографска кућа је објавила албум Магдалене Кожене и Кристијана Шмита. Снимак Шмитовог извођења Видорових оргуљских симфонија добио је награду Ехо класик (ECHO Klassik) 2013. године. Његов последњи албум са делима Јозефа Јонгена, са  Симфонијским оркестром немачког радија из Сарбрикена и Кајзерслаутерна под вођством Мартина Хаселбока, објавила је 2016. године издавачка кућа CPO.
Посебно је посвећен тумачењу богатог романтичарског репертоара за оргуље. Ипак, његов уметнички спектар надилази тај оквир. Свирао је концерте на многим историјским оргуљама у Европи. Снимио је комплетна дела за оргуље Хендла и Ф. Бриксија и наступао на фестивалу Bachwoche Ansbach (Недеља Баха у Ансбаху) и Фестивалу Арп Шнитгер у Гронингену (2015). Истовремено, овај немачки оргуљаш максимално користи новине у конструкцији његовог инструмента додаване кроз векове, те је посвећен и извођењу савременог репертоара
Кристијан Шмит је наступао на Салцбуршком фестивал, Фестивалу у Луцерну, у салама као што су Тонхале у Цириху, Концертхаус у Берлину и Бечу, Гевандхаус у Лајпцигу, салама Берлинске филхармоније, Филхармоније у Келну, у Марински театру, московском Дому музике и сали бечког Музикферајна. Наступао је са водећим немачким радио оркестрима, Берлинском филхармонијом, Камератом Салцбург и оркестром Штацкапеле у Вајмару имајући прилику да сарађује са диригентима као што су сер Сајмон Ретл, Корнелијус Мајстер, Мартин Хаселбок и Ђовани Антонини.
Шмит је студирао црквену музику и извођачку праксу на Универзитету за музику у Сарбрикену, и оргуље са Џејмсом Дејвидом Кристијем у Бостону и Данијелом Ротом у Паризу. Такође је завршио музикологију и теологију на Универзитету Сарланда. Бави се педагогијом, члан је жирија многих међународних музичких такмичења и консултант на пројектима рестаурација оргуља (оргуље Берлинске филхармоније). Посвећен је члан пројекта Рапсодија у школи (Rhapsody in School), чији циљ је да приближи деци класичну музику кроз посете светски познатих музичара школама.
Више информација о уметнику

Loading...