Bijenale arhitekture u Veneciji / Slučaj SRBIJA

19.06.2018., 18:00

Utorak, 19. juni u 18.00
Galerija Artget, Trg republike 5/I

 Bijenale arhitekture u Veneciji / Slučaj SRBIJA

Učesnici: Dejan Todorović, Ljiljana Abramović Miletić, Branko Stanojević, Slobodan Jović i  Snežana Ristić

Moderatorka: Danica Jovović Prodanović

………………………………

Bijenale arhitekture u Veneciji jedna je od retkih međunarodnih  manifestacija iz oblasti arhitekture na kojima se Srbija redovno predstavlja.

U stručnim krugovima širom sveta  sve češće se pokreću diskusije o značaju i dometima ovakvih manifestacija,  šta na njima treba prikazivati, kako komunicirati sa publikom kojoj su izložbe pre svega namenjene?  Na lokalnom planu često se pitamo da li smo zadovoljni svojim učešćem i njegovom recepcijom, da li smo se najbolje pripremili, da li smo počeli na vreme?

Ove godine, Bijenale se održava po 16-ti put, pod naslovom “Slobodan prostor”, kako su to definisale umetničke direktorke, Ivon Farel i Šeli Maknamara.

Verujemo da  arhitektonska praksa podrazumeva doprinos, angažman i stalno osvežavanje kontinuiteta arhitektonske kulture. Moramo negovati  kulturu,  kao što negujemo  baštu. U arhitekturi vreme nije linearno. Arhitektura objedinjuje  prošlost, sadašnjost i budućnost. i upravo taj aspekt oživljavanja prošlosti iz perspektive savremenih arhitekata  predstavlja  poseban fokus ove  izložbe.

Ključna komponenta za održanje kontinuiteta tradicije u arhitekturi je praksa nastave. Mnogi od pozvanih učesnika su aktivno angažovani u nastavi. Ova izložba takođe naglašava preplitanje  svetova  izrade i izgradnje i sveta  imaginacije.

Naša zemlja se predstavlja sa projektom “Slobodna škola je,  slobodan prostor”, autorskog tima na čelu sa arhitektom Brankom Stanojevićem. Započevši svoje istraživanje u prostoru napuštene i zapuštene škole za filozofiju arhitekture koju je vodio  Bogdan Bogdanović  u Malom Popoviću (1976-1990), autori preispituju arhitektonske pojmove definisane i proučavane u ovoj školi alternativnog i slobodnog mišljenja arhitekture,  pokušavajući da ih dovedu u vezu sa konkretnim savremenim prostornim situacijama.

Čini se da je postavka srpskog paviljona u velikoj meri odgovorila konceptu umetničkih direktorki.

Bijenale je tek počelo svoj šestomesečni život, utisci su sveži i pravo je vreme da o izložbi, iskustvima rada na pripremama razgovaramo sa ljudima koji su neposredno učestvovali u koncipiranju i organizovanju ovogodišnjeg nastupa Srbije, ali i sa onima  koji manifestaciju poznaju i prate i imaju uvid u uslove, promene i tendencije koje diktiraju “pravila igre”.

Dobro došli!

 

 

Loading...