Koncert violinistkinje Mine Aleksić i pijanistkinje Jasmine Raković

04.06.2018., 21:00

Mina Aleksić i Jasmina Raković će izvesti kompozicije L. van Betovena, J. S. Baha i E. Šosona.

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata za violinu i klavir br. 4 u a–molu, op. 23
Presto
Andante scherzoso, piu allegretto
Allegro molto

Johan Sebastijan Bah
Čakona iz Partite za solo violinu br. 2 u de–molu

Ernest Šoson
Poema, op. 25

Biografije:
Mina Aleksić (Beograd) je zavšrila osnovnu i srednju muzičku školu u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Stepanović. Od 2002. godine je pohađala Interpretativni studio violine prof. Dejana Mihailovića, kod koga i studirala na Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Završila je osnovne i master studije u klasi prof. Nikole Aleksića. Specijalističke akademske studije je završila na FMU u Beogradu, u klasi prof. Marka Josifoskog. Za izuzetne rezultate postignute u toku studija dobila je nagradu Univerziteta u Novom Sadu. Osvojila je niz nagrada na republičkim i na međunarodnim takmičenjima. Učestvovala je u radu evropskih i svetskih omladinskih orkestara (Simfonijski orkestar Međunarodnog omladinskog festivala u Bajrojtu, Mariborski internaciolni orkestar, Nemačko-skandinavska omladinska filharmonija, Kiparski omladinski simfonijski orkestar). Kao solista, član kamernih sastava i orkestara je nastupala u renomiranim salama u zemlji i inostranstvu (Kolarac, Sala Berlinske filharmonije, Sinagoga u Novom Sadu, Galerija SANU, Artget, Nacionalni teatar u Nikoziji, Sveta Irina u Istanbulu). Dobitnik je stipendije grada Beograda, kao i stipendije Fonda za mlade talente. Od 2011. godine  je član kamernog orkestra Camerata Academica iz Novog Sada. Bila je asistent prof. Dejana Mihailovića u Interpretativnom studiju violine. Deluje kao profesor violine u MŠ Vatroslav Lisinski u Beogradu.

Jasmina Raković (Beograd, 1988) je završila OMŠ Stanislav Binički u klasi prof. Snežane Kotrošan i SMŠ Mokranjac u klasama prof. Aleksandre Striković i Ivane Tanasković. Završila je osnovne i master studije na FMU u klasi prof. Nataše Mitrović. Školovanje je nastavila u Holandiji u klasi profesora Franka van de Lara na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Prošle godine je završila specijalističke studije na FMU u klasi prof. Ninoslava Živkovića.
Od 2008. godine sarađuje sa prof. Vladimirom Stojnićem i učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Minhen, Barselona, Prag, Milano). Prošle godine je učestvovala na festivalu Piano Summer u Vranju. Zaposlena je u MŠ Mokranjac kao klavirski saradnik na gudačkom odseku.

Loading...