OKRUGLI STO Uloga i perspektive muzeja savremene umetnosti

08.06.2018., 18:00

Okrugli sto Uloga i perspektive muzeja savremene umetnosti u regionu biće održan u petak, 8. juna u 18 sati u galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, u organizaciji portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, u okviru regionalnog projekta „Svet oko nas – kritički pogledi u regiji“.

Uz fokus na Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci i Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, koji deluju u budućim evropskim prestonicama kulture, razgovor će se odnositi na uslove u kojima muzeji savremene umetnosti danas rade, perspektive njihovog razvoja, odjeke delovanja, kao i na pitanja potencijala njihove socijalizacije i kritičke refleksije. Takođe, biće reči i o opštoj situaciji u oblasti savremene vizuelne umetnosti u pogledu prostora, finansiranja, formiranja kolekcija i njihovog čuvanja – iz ugla aktera savremene umetničke scene iz institucionalnog i vaninstitucionalnog sektora.

U razgovoru će učestvovati: direktor MMSU-a u Rijeci Slaven Tolj, direktor MSUV-a Radovan Jokić, menadžerka projekata u KCB-u i bivša direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović i nezavisna kustoskinja i istoričarka umetnosti Maja Ćirić. Razgovor će moderirati istoričarka umetnosti i direktorka Remonta Darka Radosavljević Vasiljević, uz kraći uvod direktorke portala SEEcult.org Vesne Milosavljević u ime organizatora.

Namera okruglog stola je da podstakne širu raspravu o ulozi muzeja savremene umetnosti u društvu, s obzirom na veliki potencijal koji imaju ne samo za predstavljanje, čuvanje i zaštitu savremene umetnosti, već i za jačanje celokupne scene, kao i za edukaciju i unapređenje učešća publike u sagledavanju i kritičkom sagledavanju savremene umetničke produkcije, ali i brojnih aktuelnih pitanja današnjice koja ona pokreće.

Okrugli sto je organizovan u okviru regionalnog projekta „Svet oko nas – kritički pogledi u regiji“ koji SEEcult.org realizuje sa partnerima iz Zagreba (Kurziv/Kulturpunkt i Kulturtreger/Booksa), Ljubljane (SCCA – Ljubljana) i Skoplja (Kontrapunkt), uz podršku Zaklade Kultura nova.

Projekat  „Svet oko nas“ nastavak je dosadašnjih aktivnosti partnera na sagledavanju kritike i kritičkih praksi u regiji, započetih 2011. godine u sklopu zapaženog regionalnog projekta “Criticize This!”. Namera projekta „Svet oko nas“ je nastavak tog dijaloga i ponovno dinamiziranje pokrenute rasprave.

Loading...