ПЕТРОВИЋ / ПЕТРОВИЋ / АЈДУКОВИЋ

07.06.2018-28.06.2018, 12:00-20:00

Галерија Подроом, Трг републике 5
Отварање: четвртак, 7. јун у 20.00

7 – 28. 6. 2018.

ПЕТРОВИЋ / ПЕТРОВИЋ / АЈДУКОВИЋ

Троје уметника који никада нису излагали заједно, а користе исте или сличне медије,укрстиће своје поетике, наративе, искуства и жељу да излажу заједно.

Ајдуковић, Александрија дипломирала на Академији уметности „Браћа Карић“ у Београду на Одсеку за фотографију. Мастер студије завршила у Новом Саду, а добитница Хенкел награде за младог уметника за 2005. и награде 45. Октобарског салона. Кроз портретисање случајних пролазника, натуршчика-модела на елабориран и духовит начин бележи феномене везане за савремени живот и његове свакодневне рефлексије у домену моде, поп културе и живота (не)урбаних средина. Њен пројекат Ibar Highway је фотографско истраживање Ибарске магистрале започето 2007. године. У почетку у фокусу су били људи који су били поред пута, а касније и објекти који се налазе поред пута или уз саму саобраћајницу. Рад је део ширег фотографског и видео истраживања које спроводи већ неколико година пролазећи жилом куцавицом српског друмског саобраћаја. Фотографије су полазна тачка за медијску археологију приватних видео архива људи који су настањени или раде у објектима који су представњени на фотографијама или су део кућне видео продукције.

Петровић, Драган фото и видео уметник. Самостално истражује фотографију 35 година. Аутор је уџбеника Фотографија издање из 2000. године. Од 1998. до 2003. радио је као асистент на Академији уметности “БК” у Београду. Током фотографске каријере фотографише на тему Обични људи. На изложби ће представити три видео рада: Муве, Ferrari Red, Марш у црним чарапама. Сва три видео рада су настала на народним весељима која уметник посећује. Муве су као „нежељени гости“ снимљене у свадбеном шатору на рубу Београда. Видео рад Марш у црним чарапама представља интервенцију на документарном видео снимку жена које играју уз популарну музику. На видеу Ferrari Red је снимљен брачни пар одевен у јарко црвено. Жена и муж се забављају, играју, цупкају, лепо им је.

Петровић, Иван је дипломирао 2002. године на Одсеку за фотографију, на Академији уметности „Браћа Карић“ у Београду. Поред фотографије, која представља основну област његовог деловања, бави се и кратком формом документарног филма и видеом. Кооснивач је и уредник Центра за фотографију (2011). Иницијатор је и уредник Фото-форума (2010–2011). Аутор је и приређивач књиге Фото-форум, разговори о фотографији (2016). Добитник је награде „Димитрије Башичевић Мангелос“ (2008). На изложби ће бити приказати три рада. ИНТЕРМЕЦА (2018) представљају омнибус филм документаристичке форме у трајању од 46 минута који се састоји од четири кратка филма: Микроб, РАДАР, и Кожа на парче, 2009; Протест, 2013; Атеље, 2009. и Зоран Поповић, бескрајна прича, 2012/2013. Филмови укључују садржаје из свакодневице уметника и прате догађаје везане за рад и живот других уметника у Београду. Водич кроз галерије и музеје (фото-књига, 2018), садржи фотографије са отварања изложби у Београду у периоду од 2010. до 2014. године. Артефакт уметника (2016–), серија фотографија на којима су приказани предмети, објекти или ефекти рада који су у непосредној вези са креативном праксом уметника.

Loading...