Slavoljub Caja Radojčić O herojima i antiherojima – skulpture i crteži

07.06.2018-28.06.2018, 12:00-20:00

Likovna galerija
Knez Mihailova 6
Otvaranje: četvrtak, 7. jun u 20.00

7 – 28. jun 2018.

Slavoljub Caja Radojčić

O herojima i antiherojima

skulpture i crteži

U tekstu u katalogu izložbe O herojima i antiherojima poznatog beogradskog vajara Caje Radojčića istoričarka umetnosti Gordana Stanišić, kao dobar poznavalac opusa umetnika, skreće pažnju na par karakterernih poetskih i estetskih diskursa po kojima je on prepoznatljiv na domaćoj i regionalnoj likovnoj sceni. Govoreći o mentalnom i estetskom konceptu Cajinog rada kao uzročno-posledičnom procesu piše da je “Anegdota moćno sredstvo u procesu mišljenja savremenog umetnika“ a odmah potom podseća na činjenicu iz života umetnika:“ Kada je Slavoljub Radojčić sa Olgom Jevrić 1971. godine posetio čuvenog Henrija Mura u njegovom ateljeu u okolini Londona, zapazio je kako sedamdesettrogodišnji umetnik s lakoćom podiže monumentalnu bronzanu statuu, i reagovao je na to u svom stilu: „Sjajno, kada i ja budem imao 73 godine moći ću lakše da dižem svoje skulpture.“ Potom primećuje da je od tada prošlo više od pola veka kako Slavoljub Caja Radojčić nepretenciozno ali principijelno provokativno pristupa oblikovanju svojih predmetnih formi, modeluje ih i konstruiše, ponavlja i dekonstruiše, defragmentira i rekontekstualizuje u skladu sa onim što bi najjednostavnije odgovaralo konceptu razoružavajuće zavodljivosti igre idejama i asocijacijama.

Na aktuelnoj izložbi  u Likovnoj galeriji KCB-a predstavljeno je petnaestak skulptura malog formata, uglavnom bronzi, memorijalnog karaktera, iz periodu 2011-2018. koje do sad nisu izlagane u Beogradu. Među njima su: makete za spomenik Nikoli Tesli u Budimpešti, spomenik NATO-bombardovanju, Trubaču,  memorijali  posvećeni književniku Brani Petrovići, U čast Mocarta, skulpture Planeta sreće i radosti, Komunista, Kaćuša, Papuče za moju dragu itd. Na izložbi će takođe biti izloženo i deset crteža, rađenih kombinovanom tehnikom (akvarel, pastel, akrilik) na papiru, koji su nastajali u isto vreme kad i skulpture, a rađeni su u stilu Cajine prepoznatljive figuracije i  tematike bazirane na ironiji, anegdoti i dosetki.

Slavoljub Caja Radojčić je diplomirao vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu gde je završio i poslediplomske studije 1967. godine. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku skulpture od 1971-2008. Stručno se usavršavao:  u SR Nemačkoj kao stipendista DAAD 1977, na College of Art u Edinburgu 1990. i na Aristotelovom univerzitetu u Solunu 2003. Radi skulpturu, crtež i grafiku. Izlaže od 1965.i priredio je preko 50 samostalnih  izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je brojnih izložbi srpske i jugoslovenske umetnosti u zemlji i van nje. Autor je više spomenika i skulptura u slobodnom prostoru u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Priboju ,Čačku, Cazinu (Hrvatska) i Grahovu (BiH). Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, malu plastiku i grafiku na uglednim međunarodnim izložbam i manifestacijama u zemlji, eks Jugoslaviji i inostranstvu. Dobitnik je Politikine nagrade za likovnu umetnost iz „Fonda Vladislav Ribnikar“ za 1999. za izložbu „Titanik“ priređenu u Likovnoj galeriji KCB. Autor je više memorijalnih spomenika značajnim ličnostima i skulptura u slobodnom prostoru u Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu, Aranđelovcu, Priboju ,Čačku, Cazinu(Hrvatska) i Grahovu (BiH).  Radovi mu se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

 

Loading...