Славољуб Цаја Радојчић О херојима и антихеројима – скулптуре и цртежи

07.06.2018-28.06.2018, 12:00-20:00

Ликовна галерија
Кнез Михаилова 6
Отварање: четвртак, 7. јун у 20.00

7 – 28. јун 2018.

Славољуб Цаја Радојчић

О херојима и антихеројима

скулптуре и цртежи

У тексту у каталогу изложбе О херојима и антихеројима познатог београдског вајара Цаје Радојчића историчарка уметности Гордана Станишић, као добар познавалац опуса уметника, скреће пажњу на пар карактерерних поетских и естетских дискурса по којима је он препознатљив на домаћој и регионалној ликовној сцени. Говорећи о менталном и естетском концепту Цајиног рада као узрочно-последичном процесу пише да је “Анегдота моћно средство у процесу мишљења савременог уметника“ а одмах потом подсећа на чињеницу из живота уметника:“ Када је Славољуб Радојчић са Олгом Јеврић 1971. године посетио чувеног Хенрија Мура у његовом атељеу у околини Лондона, запазио је како седамдесеттрогодишњи уметник с лакоћом подиже монументалну бронзану статуу, и реаговао је на то у свом стилу: „Сјајно, када и ја будем имао 73 године моћи ћу лакше да дижем своје скулптуре.“ Потом примећује да је од тада прошло више од пола века како Славољуб Цаја Радојчић непретенциозно али принципијелно провокативно приступа обликовању својих предметних форми, моделује их и конструише, понавља и деконструише, дефрагментира и реконтекстуализује у складу са оним што би најједноставније одговарало концепту разоружавајуће заводљивости игре идејама и асоцијацијама.

На актуелној изложби  у Ликовној галерији КЦБ-а представљено је петнаестак скулптура малог формата, углавном бронзи, меморијалног карактера, из периоду 2011-2018. које до сад нису излагане у Београду. Међу њима су: макете за споменик Николи Тесли у Будимпешти, споменик НАТО-бомбардовању, Трубачу,  меморијали  посвећени књижевнику Брани Петровићи, У част Моцарта, скулптуре Планета среће и радости, Комуниста, Каћуша, Папуче за моју драгу итд. На изложби ће такође бити изложено и десет цртежа, рађених комбинованом техником (акварел, пастел, акрилик) на папиру, који су настајали у исто време кад и скулптуре, а рађени су у стилу Цајине препознатљиве фигурације и  тематике базиране на иронији, анегдоти и досетки.

Славoљуб Цаја Радојчић је дипломирао вајарство на Академији ликовних уметности у Београду где је завршио и последипломске студије 1967. године. Bиo je rедовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку скулптуре od 1971-2008. Стручно се усавршавао:  у СР Немачкој као стипендиста DAAD 1977, на College of Art у Единбургу 1990. и на Аристотеловом универзитету у Солуну 2003. Ради скулптуру, цртеж и графику. Излаже од 1965.и приредио је преко 50 самосталних  изложби у земљи и иностранству. Учесник је бројних изложби српске и југословенске уметности у земљи и ван ње. Аутор је више споменика и скулптура у слободном простору у Београду, Крагујевцу, Краљеву, Прибоју ,Чачку, Цазину (Хрватска) и Грахову (БиХ). Добитник је бројних награда за скулптуру, малу пластику и графику на угледним међународним изложбам и манифестацијама у земљи, екс Југославији и иностранству. Добитник је Политикине награде за ликовну уметност из „Фонда Владислав Рибникар“ за 1999. за изложбу „Титаник“ приређену у Ликовној галерији КЦБ. Аутор је више меморијалних споменика значајним личностима и скулптура у слободном простору у Београду, Крагујевцу, Краљеву, Аранђеловцу, Прибоју ,Чачку, Цазину(Хрватска) и Грахову (БиХ).  Радови му се налазе у музејима, галеријама и приватним колекцијама у земљи и иностранству.

 

Loading...