Вођење кроз изложбе у Културном центру Београда

16.06.2018., 13:00

Субота, 16. јун
13:00–13:45 Кустоско-уметничко вођење кроз изложбу „1 НА 1 – други део“, 7 – 28. 6. 2018.
Кустоси : Уметници
Мирослав Карић : Јелена Николић
Јелена Матић : Имрана Капетановић
Андреа Палашти : Ивана Чавић
Ана Панић : Маријан Црталић
Слађана Петровић Варагић : Милица Ђорђевић
Кустос пројекта: Иван Манојловић

Кроз изложбу  воде: Слађана Петровић Варагић, Милица Ђорђевић, Јелена Матић, Ана Панић, Мирослав Карић, Јелена Николић, Андреа Палашти и Иван Манојловић.

Поводом изложбе фотографија 1 НА 1 –  друго део, у суботу, 16. јуна са почетком у 13.00 часова у Галерији Артгет, биће одржано стручно вођење кроз изложбу. Посетиоци ће имати прилику да током разговора са кустосима и уметницима сазнају који друштвени догађаји покрећу уметнике на акцију, како се у свакодневици проналазе мотиви за настанак уметничких дела, као и о томе да ли фотографија поред документовања има снагу и да изазива друштвена дешавања.

Више о изложби и ауторима овде.

Субота, 16. јун
13:45–14:15 Кустоско вођење кроз изложбе у Ликовној галерији и Галерији Podroom: историчарка уметности Катарина Костандиновић

Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
СЛАВОЉУБ ЦАЈА РАДОЈЧИЋ
О ХЕРОЈИМА И АНТИХЕРОЈИМА
скулптуре и цртежи
7 – 28. 6. 2018.

Више од пола века непретенциозно али принципијелно провокативно Славољуб Радојчић приступа обликовању предметних форми, моделује их и конструише, понавља и деконструише, дефрагментира и реконтекстуализује у складу са оним што би најједноставније одговарало концепту разоружавајуће заводљивости игре идејама и асоцијацијама.У основи свега је концентрисаност ка материјалу и форми, осећај телесности (Мерло-Понти) развијан на модернистичким узорима, било да се идеја развија из апстрактног, асоцијативно органског или фигуративно профилисаног језгра, што је Кадијевић још крајем седамдесетих година јасно поставио у формат геометризоване антропоморфности, дефинишући то тројством у јединству (или јединством у тројству) геометријског, органичког и антропоморфног, каже, поред осталог, у свом уводном тексту добар познавалац опуса уметника, историчарка уметности Гордана Станишић.

На актуелној изложби у Ликовној галерији КЦБ-а представљено је петнаестак скулптура малог формата, углавном бронзи меморијалног карактера из периоду 2011–2018. које до сад нису излагане у Београду. Међу њима су: макете за споменик Николи Тесли у Будимпешти, споменик НАТО-бомбардовању, Трубачу, меморијали посвећени књижевнику Брани Петровићи, У част Моцарта, скулптуре Планета среће и радости, Комуниста, Каћуша, Папуче за моју драгу итд. На изложби је такође бити изложено и десет цртежа рађених комбинованом техником (акварел, пастел, акрилик) на папиру, који су настајали у исто време кад и скулптуре, а рађени су у стилу Цајине препознатљиве фигурације и тематски су базирани на иронији, анегдоти и досетки.

Више о изложби и аутору овде.

 

Галерија Podroom, Трг републике 5
ПЕТРОВИЋ / ПЕТРОВИЋ / АЈДУКОВИЋ
7 – 28. 6. 2018.

Троје уметника који никада нису излагали заједно, а користе исте или сличне медије, укрштају своје поетике, наративе, искуства и жељу да излажу заједно.

Ајдуковић, Александрија дипломирала на Академији уметности “БК” у Београду на Одсеку за фотографију. Мастер студије завршила у Новом Саду, а добитница Хенкел награде за младог уметника за 2005. и награде 45. Октобарског салона. Кроз портретисање случајних пролазника, натуршчика-модела на елабориран и духовит начин бележи феномене везане за савремени живот и његове свакодневне рефлексије у домену моде, поп културе и живота (не)урбаних средина. Њен пројекат Ibar Highway је фотографско истраживање Ибарске магистрале започето 2007. године.

Петровић, Драган фото и видео уметник. Самостално истражује фотографију 35 година. Аутор је уџбеника Фотографија издање из 2000. године. Од 1998. до 2003. радио је као асистент на Академији уметности “БК” у Београду. Током фотографске каријере фотографише на тему Обични људи. На изложби ће представити три видео рада: Мува, Ferrari Red, Марш у црним чарапама. Сва три видео рада су настала на народним весељима која уметник посећује.

Петровић, Иван је дипломирао 2002. године на Одсеку за фотографију, на Академији уметности “БК” у Београду. Кооснивач је и уредник Центра за фотографију (2011). Иницијатор је и уредник Фото-форума (2010–2011). Аутор је и приређивач књиге Фото-форум, разговори о фотографији (2016). Добитник је награде „Димитрије Башичевић Мангелос“ (2008). На изложби ће бити приказати три рада. Интермеца (2018) представљају омнибус филм документаристичке форме у трајању од 46 минута. Водич кроз галерије и музеје (фото-књига, 2018), садржи фотографије са отварања изложби у Београду у периоду од 2010. до 2014. године. Артефакт уметника (2013–), серија фотографија на којима су приказани предмети, објекти или ефекти рада који су у непосредној вези са креативном праксом уметника.

……………………………..

Радно време галерија

сваког дана од 12.00 до 20.00, недељом затворено
Програм галерија подржавају Град Београд – Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије

Loading...