18. Међународни фестивал „ДАНИ ОРГУЉА“: Рикардо Коси

02.07.2018., 20:30

Италијански оргуљаш Рикардо Коси наступа широм Европе, као оргуљаш, пијаниста, диригент и члан камерних ансамбала. Гостовао је на познатим фестивалима широм Европе. У Италији је премијерно је извео многа оргуљска дела.
Концерт реализујемо у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду.

Програм:
Николаус Брунс (1665–1697)
Прелудијум у е‒молу (Велики)

Роберт Шуман (1810‒1856)
Четири комада, оп. 58
Nicht schnell und sehr markiert
Nicht schnell und sehr markiert
Lebhaft
Allegretto

Сезар Франк (1822‒1890)
Херојски комад

Марко Енрико Боси (1861‒1925)
Аве Марија, оп. 104, бр. 2

Сергеј Рахмањинов (1873‒1943)
Прелудијум у цис‒молу, оп. 3, бр. 2 (транскрипција за оргуље: Р. Косиј)

Херман Шредер (1904‒1984)
Мали концерт за оргуље соло
Grave ‒ Allegro
Rezitativ ‒ Arie
Vivace

Биографија:
Рикардо Коси (Riccardo Cossi, Трст, 1978) је завршио Конзерваторијум Ђузепе Тартини у родном граду, где је учио клавир, оргуље и оргуљско компоновање, чембало и дириговање. Све предмете је завршио са високим признањима и награђен је највишим оценама на академском дипломском испиту и даљој специјализацији у извођаштву на оргуљама.
Наступа широм Европе, као оргуљаш, пијаниста, диригент и члан камерних ансамбала. Гостовао је на познатим фестивалима у земљи, и широм Европе. У Италији је премијерно је извео многа оргуљска дела, слабо позната публици. Његова издања, као оргуљаша и диригента, је издала кућа Rainbow Records.
Осим извођења непознатих дела, залаже се за промоцију оргуљског градитељства и историјских пракси везаних за оргуље, редовно држи мајсторске радионице у сарадњи са Италијанском асоцијацијом црквених оргуљаша које су намењене школама и младим студентима оргуља.
Наступа у више цркава у Трсту, титуларни је оргуљаш у цркви Beata Vergine del Soccorso, где се налази инструмент из 1927. године градитеља Винћенца Машонија (инструмент оп. 38), оргуљаш је и музички директор у цркви St Teresa del Bambin Gesú као и оргуљаш цркве San Giacomo Apostolo.
Тренутно је диригент мушког хора Alabarda Unicredit Универзитета у Трсту, као и хора и оркестра Diapason који је основао 2007. године. Главни је предавач у оквиру Accademia Organistica Tergestina, где држи мајсторске радионице и курсеве младим оргуљашима. Од прошле године је титуларни оргуљаш Катедрале Светог Јуста у Трсту.

Loading...