АНА Елизабет Nowness

05.07.2018-26.07.2018, 12:00-20:00

Ликовна галерија

Кнез Михаилова 6

Отварање: четвртак, 5. јул у 20.00
5 – 26. јул 2018.

АНА Елизабет Nowness
мале скулптуре и фотографије

Гошћа из Загреба АНА Елизабет у Ликовној галерији Културног центра Београда излаже мале скулптуре  међу којима су и пројекти споменичке пластике  и  дела реализована за тргове и паркове у градовима  у Хрватској и Аустрији, о и серију фотографија Heaven 180 Degrees које се као посебан сегмент поставке излажу у форми фотографске инсталације.

Према речима историчара уметности Мирослава Карића, аутора текста у каталогу –  “АНА Елизабет од половине деведесетих година своју уметничку праксу формира и везује за истраживања у медију скулптуре, пропитујући исти како на нивоу формалних тако и значењско-комуникацијских потенцијала које остварује у релацијама ка посматрачу и просторима излагања. Радови које АНА реализује током и непосредно након студија у Аустрији већ доносе прве назнаке и правце даљих развоја њеног ауторског израза и поетике карактерстичних по рафинираности концепта, редуктивном приступу и прочишћавању облика, поигравању са форматима, брижјивом избору и експериментисању са различитим врстама материјала и технологијама израде али и по ауторкином континуираном занимању за site specific скулптуру. Овоидне и био-антропоморфне форме које ће се понекад удвајати и бити  чест мотив у њеним ранијим радовима, потоње сведене фигуралне представе, лумино објекти каои изведене и нереализоване скулптуре у јавним просторима за ауторку су увек имале полазиште, како и сама каже, у жељи да истражи где и када почиње живо поље скулптуре.“ За фотографије из серије  Heaven 180 Degrees у тексту се  примећује да“.. оне само на први поглед  чине нескулпторски рад. Узимајући за мотив небо које се још макар визуелно може сматрати заједничким,незагушеним простором  уметница алудира пре свега на потенцијале људског видног поља, који ретко користимо и који “и дословно и у пренесеном смислу, (п)остаје неискориштени простор визије, способности сагледавања ствари, проблема и властитог живота у ширем контексту”.

АНА Елизабет је рођена  1969. у Загребу, Хрватска. Дипломирала је на  Akademie der

Bildenden Künste у Бечу, 1998. код  проф. Бруна Ђиронколија ( Bruno Gironcoli). Ради у медијима – скулптура,  скулптура у јавном простору,  објекат, амбијент, светлосна инсталација, дизајн. Од 1999. приредела је око двадесетак самосталних изложби у познатим галеријама и музејима у Загребу, Трогиру, Сплиту, Београду, Лабину, Задру, Вела Луци, Бечу/Аустрија и Дармштату/Немачка. Учествовала је на бројним групним  тематским и међународним изложбама и манифестацијама скулптуре у Хрватској, на Кипру, Лихтенштајну и Аустрији. Учесник је више конкурса за скулптуру у јавном простору и њени радиви се налазе у Загребу и у неколико градова у Доњој Аустрији.

Пратећи програм изложбе:

ПЕТАК, 6.јул у 18:00
Разговор са уметницом уз видео презентацију уметничког опус
%D

Loading...